UBIO OCA, RANIO BEBU Zlatko Svirčić osuđen na 18. godina zatvora!

Na Županijskom sudu u Zadru objavljena je presuda 57-godišnjem Zlatku Svirčiću za ubojstvo 49-godišnjega Marina Orlovića te pokušaj ubojstva njegova tada desetomjesečnoga sina i supruge Maje Musap Orlović. Osuđen je na jedinstvenu kaznu od 18 godina zatvora, objavio je HRT Radio Zadar .

Zlatko Svirčić (57) je potkraj prosinca 2014. godine, nakon višegodišnjih svađa, sukoba i netrpeljivosti s bivšom suprugom Majom Musap Orlović, došao pred njezinu obiteljsku kuću u Zadru te iz pištolja ispalio najmanje 12 hitaca prema njezinom suprugu Marinu Orloviću (49), koji je u naručju držao desetomjesečnoga sina. Muškarca je pogodio sa šest hitaca, a dijete jednim. Šest dana poslije Orlović je podlegao ozljedama, dok se dijete srećom brzo oporavilo od teških ozljeda glave. U pokušaju ubojstva bivše supruge spriječio ga je susjed.

Sud je prekvalificirao kaznena djela te mu izrekao jedinstvenu kaznu od 18 godina zatvora. Kako je rekao predsjednik Vijeća Hrvoje Visković, utvrđeno je da nije bilo riječi o zločinu iz mržnje niti bezobzirnoj osveti. S obzirom da iz svega što smo proveli proizlazi da je optuženik reagirao krajnje emotivno, da je u tom svom reagiranju bio bitno smanjeno ubrojiv zbog duševnih smetnji, da je oružje, malokalibarski pištolj koji nije namijenjen obračunu, nego obrani, zbog svega je optuženik proglašen krivim za jedno obično ubojstvo, za pokušaj običnoga ubojstva i za pokušaj teškog ubojstva, rekao je uz ostalo sudac Visković.

Iako je najavila žalbu, Svirčićeva odvjetnica Tanja Budimir zadovoljna je dobrim dijelom presude. Mi i dalje tvrdimo da nije bilo nikakvog pokušaja ubojstva Maje Musap, kao niti pokušaja ubojstva malodobnog djeteta. Doista je moj branjenik priznao da je ubio Marina Orlovića, upravo na takav način kako je i utvrdilo vijeće, rekla je odvjetnica Budimir.

Zastupnik obitelji pokojnoga Orlovića, odvjetnik Andrej Korljan presudom je nezadovoljan i očekuje žalbu tužiteljstva. Ubijen je otac dvoje malodobne djece ispred svog kućnog praga, dok je u rukama držao svoje malo dijete. Dugo godina sam odvjetnik i ne sjećam se primjera da je netko pucao u tako maleno dijete. dakle, držim da je presuda i u odnosu na kvalifikaciju, a i u odnosu na izrečene kazne promašena i da su trebale biti puno strože, istaknuo je Korljan.

Svirčić ostaje u istražnom zatvoru, u kojemu je od prosinca 2014. te mu je presudom naloženo i obvezatno psihijatrijsko liječenje.

Foto: Zvonko Kucelin / Zadarski list