Učenici u Zadru u spomen na žrtve izgradili repliku Vukovarskog vodotornja!

U sjećanje na žrtve Vukovara i Škabrnje zadarski su srednjoškolci napravili repliku Vukovarskog vodotornja visoku dva metra i 20 centimetara i tešku gotovo tonu. Vodotoranj će trajno ostati ispred Tehničke škole.

Ante, Fran, Domagoj i Luka dobili su zadatak izraditi maketu Vukovarskog vodotornja. Od ideje, koja je prvotno trebala biti maketica od maksimalnih 50 centimetara, učenici zadarske Tehničke škole napravili su repliku koja je pred školu dostavljena – kamionom i kranom. 

– Što se tiče izgradnje vodotornja, zapravo ideja je predstavljena na satu hrvatskog jezika u sklopu projekta Vukovar, učenici su odlučili da žele napraviti vodotoranj, rekla je Kristina Matošić, profesorica hrvatskoga jezika.

Radovi su počeli krajem listopada. Šesnaest dana, osam sati dnevno. No ništa ih nije pokolebalo. Vodotoranj je polako rastao u garaži. Izrađen je od armiranog betona, u čemu je pomogao i otac jednog učenika.– Dogovorili smo da to mora biti nešto posebno, nabavili materijal i počeli. Nikome nismo ni rekli, tek kad smo ga digli gore dva metra rekli smo razrednici, naglasio je Ante Vulić, učenik 3. razreda Tehničke škole Zadar.

Na pitanje što je bilo najteže napraviti, četvorka je složna – kockice. 

Kockice nisu brojili, ali otprilike ih je 1400.

– Najteže je definitivno bilo praviti kalupe za lijevanje betona za stranice vodotornja. Poslije toga bilo je naporno rezati cigle, što je oduzelo puno vremena kod lijepljenja. Cijeli vodotoranj napravljen je tako što je umanjen 25 puta,  znači uzeli smo mjere pravog vodotornja i umanjili ih 25 puta, rekao je Fran Aleksić, učenik 3. razreda Tehničke škole Zadar.

Na četvoricu srednjoškolaca ponosna je cijela škola. Vodotoranj će, kao podsjetnik na sve žrtve Domovinskog rata, ostati trajno ispred škole.

Opširnije pogledajte u video prilogu HRT-a.