UDRUGA FRANAK: HDZ ne podržava vraćanje preplaćenih kamata, nego da dužnici tuže banke

 

Udruga Franak održala je 5. studenoga 2015. u Zagrebu konferenciju za novinare na kojoj je informirala javnost o odgovorima političkih stranaka na upitnik koji je poslan SDP-u, HDZ-u, Živome zidu, MOST-u, ORaH-u, HDSSB-u, IDS-u, Laburistima, Naprijed Hrvatska, Pametno, Bandić 365, U ime obitelji i Hrvatskoj zori.

Rezultati ankete su sljedeći:

1. SDP uime koalicije Hrvatska raste, Laburisti, MOST i HDSSB odgovorili su pozitivno na sva pitanja i u potpunosti su spremni na uklanjanje svih nezakonitosti u radu banaka te na mjere za obeštećenje svih dužnika u kreditima s valutnom klauzulom CHF, kao i svih drugih dužnika bez obzira na valutnu klauzulu kada su u pitanju nezakonito ugovorene odredbe o promjenjivim kamatnim stopama.

2. HDZ je na 6 pitanja odgovorio potpuno pozitivno, ali se ogradio od pitanja pod brojem 4. odnosno od donošenja zakona za vraćanje preplaćenih iznosa kamata, jer smatra da je to potrebno riješiti u privatnim sudskim procesima te bi porez bankama odredio na drugačiji način nego što je to tražila Udruga Franak.

3. Živi zid nije odgovorio konkretno kako je traženo, ali iz njihovih odgovora proizlazi da je njihov smjer apsolutno protiv bankarskih nezakonitih radnji, a u korist dužnika. Njihova poanta jest potpuno ukidanje valutne klauzule te drakonsko kažnjavanje banaka zbog nezakonitih radnji.

4. ORaH ne bi zamrzavao tečaj ubuduće, dok bi sve ostale mjere u potpunosti proveo.

5. Naprijed Hrvatska je na 6 pitanja odgovorila pozitivno, a nisu spremni ograničiti kamatu na 1%, jer smatraju da je to preniska kamata za kredite u kojima je valuta aprecirala više od 20% te bi poreznu politiku prema bankama malo drugačije regulirali.

6. Pametno i IDS nisu odgovorili konkretno na pitanja, ali je iz odgovora vidljiva spremnost na pozitivna rješenja za dužnike.

7. Bandić 365, Hrvatska zora i U ime obitelji na upitnik uopće nisu odgovorili.

Pojedine stranke imale su i svoje dodatne ideje o poboljšanju položaja dužnika.

Udruga franak izuzetno je zadovoljna odgovorima na upitnik koji je poslan političkim strankama. Ti odgovori garancija su da će se u idućem razdoblju od nekoliko mjeseci konačno riješiti jednom i zauvijek sve nezakonitosti u radu hrvatskih banaka te će svi dužnici koji plaćaju ili su plaćali nezakonito velike anuitete u kreditima, konačno biti u potpunosti obeštećeni. Udruga Franak vjeruje da su dostavljeni odgovori izraz političke volje i da niti jedna politička stranka neće promijeniti mišljenje u razdoblju koje slijedi. U udruzi vjeruju da su političke manipulacije stvar prošlosti.

Da bi se to ostvarilo, prije svega će biti potreban nastavak uspješne suradnje s vlašću u sljedećem razdoblju, bez obzira tko će vlast osvojiti. Budući da je Udruga Franak dobila garancije za nastavak suradnje od svih bitnih političkih subjekata, u udruzi uopće ne sumnjaju da će tijekom 2016. godine sve nezakonitosti u radu banaka biti zaustavljene te da će svi oštećeni dužnici konačno odahnuti.

Na konferenciji se govorilo i o pismu Europske komisije (EK) upućenom Udruzi Franak iz kojeg se nazire da je EK spremna pokrenuti legalne postupke protiv Republike Hrvatske nakon što utvrdi da Vrhovni sud u svojoj presudi nije u potpunosti primijenio EU pravo, jer je odbio ispitivati poštenost ugovorene valutne klauzule CHF.

Bilo je riječi i o predstojećoj konverziji te o ulozi HNB-a u tome.

Objavljeno je i to da je Udruga Franak Ustavnom sudu RH dostavila predstavku kao odgovor na prijedlog poslovnih banaka za privremenu obustavu “Zakona o konverziji” po prijedlozima za ocjenu ustavnosti spomenutog zakona. U predstavci je Udruga Franak izrazila zabrinutost zbog zadnjih medijskih napisa kojima se prejudicira odluka Ustavnog suda.

 

Udruga Franak poručuje da neće nestati sve dok ne nestane nepravda zbog koje je Udruga Franak nastala.