UKLETA KUĆA NA UGLJANU Nekad sablasna i zastrašujuća, a danas vila u kojoj je boravio Rakitić…

Nakon što smo jučer pisali da gotovo svaka regija u Hrvatskoj ima svoje legende koje se prenose s koljena na koljeno, te se tako među 12 najpoznatijih hrvatskih opsjednutih prostora nemirnim dušama pokojnika našla i jedna kuća na otoku Ugljanu, u našoj neposrednoj blizini, javila nam se jedna mještanka (podaci poznati redakciji), a inače je članica Udruge mještana Ugljan-Čeprljanda Idro.

Ona nam je uz kratki opis legende ustupila i fotografije kuće prije nego ju je novi vlasnik u potpunosti renovirao.

ukleta kuća ugljan1

Legenda kaže kako je upravo kuća ugljanskog ribara koji se jednog dana nije vratio s mora nadahnjivala maštu brojnih ljubitelja strave koji su pričali o prikazi, duhu, navodno umrloj udovici, koja se ukazivala na balkonu zajedničke kuće. Stariji su mještani upozoravali djecu da kuću zaobilaze u svojim avanturama, a prikaza se, prema mjesnim pričama, pojavljivala svaki put kada puše bura i zimi. Svojedobno je uz kuću stajao i oronuli sablasni brod te je sveukupni dojam za lokalno stanovništvo svakako bio još strašniji i idealna kulisa za film strave. Iako, nekakvih konkretnih dokaza o ukazivanju udovice pokojnog ribara danas nema, priča je i dalje aktualna pogotovo u starijih mještana.

Zanimljiva je činjenica kako se navodno radi upravo o kući Villa Maria u kojoj je nedavno svoj odmor s obitelji provodio naš sveprisutni nogometni reprezentativac Ivan Rakitić.

vila maria-790x450-01

– Prema svim opisima i navodima radi se o kući dr.Marijana Karlovića poznatoj kao Villa Maria u kojoj je boravio Ivan Rakitić. Šaljem vam fotografije kuće da vidite kako je izgledala prije renoviranja. Zbilja je bila sablasna i mi kao djeca bojali smo se prolaziti pored nje s obzirom na sve priče koje smo slušali, ali i zbog samog njezinog izgleda. Kao što i sama legenda govori, također je u vrtu kuće bio i brod koji je propadao kao i sama kuća koja je ostala bez nasljednika. Tko zna, možda je baš duh sirote nesretne udovice bacio kamen i razbio prozor Ville, istaknula je naša čitateljica.

ukleta kuća ugljan

Podsjetimo, nakon ispadanja s Europskog prvenstva naši reprezentativci su se sa svojim obiteljima zaputili na zaslužene odmore. I dok su neki odabrali Tursku, SAD ili neke druge IN destinacije, Ivan Rakitić se odlučio za Hrvatsku i to baš otok Ugljan i zaseok pod nazivom Čeprljanda. Nakon medijske hajke o organiziranom napadu, tzv. bijega gliserom u borbi za goli život svoje obitelji, u cijeloj priči se dogodilo to da se radilo ipak o samo jednom razbijenom prozoru, te da nikakve filmske dramaturgije nije bilo.

Naime, dojava policiji je glasila kako je na kući za odmor,  u vlasništvu tvrtke Mirno More ( u uvali Čeprljanda ), nepoznata osoba, razbila jedno od nekoliko staklenih prozora. Staklo je navodno bilo razbijeno kamenom kojeg policija nije našla prilikom pregleda kuće. U trenutku incidenta u kući nije bilo hrvatskog reprezentativca Rakitića, koji ju je unajmio.

Iako je navodno ukleta kuća na Ugljanu dobila novog vlasnika i potpuno je renovirana, mnogi se, kao i naša čitateljica, pitaju nije li Rakitića i njegovu obitelj iz Vile Maria otjerao upravo duh nesretne ribarove udovice čija duša, prema kazivanju lokalnog stanovništva, nakon tragedije koja ju je snašla očito nikada nije pronašla svoj mir.