Uloga Kalmete u izgradnji Pelješkog mosta; Uredio političke odnose s BiH još 2007. god Uloga Kalmete u izgradnji Pelješkog mosta; Uredio političke odnose s BiH još 2007. god
Bivši zadarski gradonačelnik, te bivši ministar mora, turizma, prometa i razvitka, Božidar Kalmeta, zajedno sa suradnicima i stranačkim kolegama iz Zadra bio je na... Uloga Kalmete u izgradnji Pelješkog mosta; Uredio političke odnose s BiH još 2007. god

Bivši zadarski gradonačelnik, te bivši ministar mora, turizma, prometa i razvitka, Božidar Kalmeta, zajedno sa suradnicima i stranačkim kolegama iz Zadra bio je na svečanosti otvorenja Pelješkog mosta.

U samom začetku realizacije projekta dao je značajan doprinos kao ministar Vlade RH. Kao što je poznato, od 2005. do 2007. godine na više sastanaka održanih u Sarajevu razgovarao je s predstavnicima Vlade Bosne i Hercegovine o planovima Hrvatske za gradnju Pelješkog mosta. Bio je vrlo diplomatičan, jer je bilo važno da ne dođe do problema između dviju država i da se izbjegnu problemi tamo gdje je bolje da ih nema.

Pozitivna klima oko gradnje Pelješkog mosta

Tadašnji ministar prometa BiH, Božo Ljubić, te njegov kolega, ministar transporta i komunikacija BiH, Branko Dokić, i Božidar Kalmeta, kao ministar Vlade RH, imali su dobru komunikaciju i suradnju, i doprinijeli su dobrim odnosima dviju država, pa tako i pozitivnoj klimi oko gradnje Pelješkog mosta.

Kada se 2017. godine s bosanske strane pokušao isprovocirati sukob i problematizirati gradnja mosta, premijer Plenković je tada jasno poručio da je sve riješeno i dogovoreno prije 10 godina i da nema potrebe polemizirirati.

Hrvatska je još 2007. dala jamstvo BiH da Pelješki most ni na koji način neće zadirati u prava te države koja ima po UN-ovoj Konvenciji o pravu mora.

Realizacija projekta i današnje otvaranje Pelješkog mosta mnogi su opisali kao povijesni događaj, jer je konačno spojen jug Hrvatske s ostatkom.

I Kalmeta se složio kako je ovaj projekt ogroman dobitak za Hrvatsku upravo zbog spajanja hrvatskog teritorija. U razgovoru se novinarima uoči otvorenja, kazao je:

Iznimno važan projekt za Hrvatsku

“Ovo je projekt od interesa za gospodarstvo, turizam, pa ako hoćete i za geopolitiku. Ovo je zaista jedan veliki projekt na kojem treba čestitati premijeru Andreju Plenkoviću i njegovoj Vladi koja je uspjela taj projekt realizirati jer mnogi su prije njega to pokušavali, a on i njegovi suradnici su zaista to i uspjeli napraviti”, – kazao je Kalmeta.

Novi list navodi da se osvrnuo i na budućnost.

“To treba pitati ministra Butkovića i Vladu, no svakako treba razmišljati o autocesti do Dubrovnika i mostu od Pelješca do Korčule. Što se tiče infrastrukture, jedan od najvažnijih turističkih mamaca jesu upravo dobre ceste. More, zaleđe, obala i otoci, Hrvatska ima sve, i kad se na to još doda dobra prometna infrastruktura: ceste, luke, aerodromi, jasno je zašto naš turizam raste.” – zaključio je Kalmeta.

FOTO: Kalmeta je kao ministar prije 17 godina u Sarajevu rješavao pitanja oko plana gradnje Pelješkog mosta

FOTO Ministar Kalmeta u Sarajevu 2007. godine: S kolegom ministrom iz Vlade BiH u svibnju 2007. godine usuglašavao je stavove o Pelješkom mostu

FOTO: Kada su pojedini političari iz BiH 2017. godine pokušali stvoriti probleme oko gradnje Pelješkog mosta, premijer Plenković je izjavio kako je sve dogovoreno deset godina ranije. Tada je, podsjetimo, ministar bio Kalmeta.