Umirovljenici i socijalno ugroženi Virani, njih 961, dobili pomoć 1.000 kn od Općine Umirovljenici i socijalno ugroženi Virani, njih 961, dobili pomoć 1.000 kn od Općine
– Umirovljenici i socijalne kategorije stanovništva na otoku Viru uvijek mogu računati na značajnu podršku naše i vaše Općine Vir. Iako su neke jedinice... Umirovljenici i socijalno ugroženi Virani, njih 961, dobili pomoć 1.000 kn od Općine

– Umirovljenici i socijalne kategorije stanovništva na otoku Viru uvijek mogu računati na značajnu podršku naše i vaše Općine Vir. Iako su neke jedinice lokalne samouprave zbog ekonomske krize i još ranije zbog krize uzrokovane koronavirusom, odustale od socijalnih programa, mi ih i dalje provodimo onoliko koliko to možemo. Smatramo kako su ljudi koji su radili veći dio života te zasluženo stekli mirovine, osigurali nama mlađima budućnost i stvorili uvjete za daljnji razvoj društva. Zato je iznos virske općinske potpore prema umirovljenicima i socijalnim kategorijama najveći u Hrvatskoj – bila je poruka načelnika Općine Vir Marina Radovića, koju je danas u općinskoj vijećnici uputio umirovljenicima, korisnicima Centra za socijalnu skrb, nezaposlenima i osobama starijima od 65 godina. Povod je bila podjela rješenja za isplatu jednokratne materijalne potpore prema umirovljenicima i socijalnim kategorijama stanovništva povodom uskršnjih blagdana u pojedinačnom iznosu od 1.000 kuna, koja se zbog iznimnog broja podnesenih zahtjeva provodi danas i sutra.  

Tako je na adresu Općine Vir stiglo 1.036 zahtjeva za dobivanje uskrsnice, od čega je 16 prijava pristiglo izvan natječajnog roka, dok je 59 zahtjeva bilo s negativnim rješenjem. Pozitivno je riješen 961 zahtjev s ukupnim iznosom od 961.000 kuna, a to je gotovo u dlaku identičan iznos isplaćen istim kategorijama stanovništva povodom blagdana Božića, kada je na račune Virana sjelo tek nešto više, ili rekordnih 963.000 kuna.   

– U Općini Vir nastavljamo s provođenjem mjera i davanja potpora prema stanovništvu u sklopu brojnih naših socijalnih programa. Država je prema vama umirovljenicima često poput maćehe, jer su mirovine najčešće mizerne i nedostojne čovjeka, ali mi naše stanovništvo, pogotovo vas starije i socijalno ugrožene, nikad nećemo napustiti. Pogotovo ne u vrijeme sve izraženije krize kada cijene hrane, struje, goriva i svega drugog, rastu iz dana u dan – dodao je predsjednik virskog Općinskog vijeća Antonio Vučetić, koji je s načelnikom Radovićem, voditeljicom Ureda načelnika Kristinom Perić, direktorom virske Turističke zajednice Srđanom Liverićem i direktorom poduzeća Vir zaštita Darkom Bašićem, pozdravio sve korisnike ove općinske potpore.    

Ove je godine povodom blagdana Božića i novogodišnjih praznika te sada povodom uskršnjih blagdana, Općina Vir isplatila ili uručila rješenja za dobivanje novčane potpore umirovljenicima i socijalnim kategorijama u ukupnom iznosu od čak 1.924.000 kuna. Svaki je prijavljeni stanovnik Vira – umirovljenik, korisnik Centra za socijalnu skrb, nezaposlena i osoba starija od 65 godina, kojemu je pozitivno riješen zahtjev – iz općinskog budžeta dobio 2.000 kuna. Novčana potpora koja se socijalno i društveno ugroženim kategorijama stanovništva dijeli dva puta godišnje, jednom kao božićnica i drugi put kao uskrsnica, predstavlja jednu od važnijih stavki socijalne politike koju od 2003. provodi virska općinska uprava. Počelo je s potporom od 300 kuna prije 20 godina, potom je taj iznos potpore povećan na 500 i 1.000 kuna uz obećanje kako će se iznos povećavati onda kada to budu dopuštale mogućnosti. 

Sutra u srijedu od 9 sati uručivat će se rješenja podnositeljima zahtjeva s prezimenom početnog slova L, LJ, M, N, O, od 11 sati osobama s prezimenom početnog slova P, R (zaključno s Rončević), od 13 sati s početnim slovom R (od Rosić), potom S, Š, T te od 15 sati podnositeljima zahtjeva s prezimenom početnog slova U, V, Z, Ž. U Upravnom odjelu za opće, pravne poslove i lokalnu samoupravu Općine Vir mole građane da prilikom preuzimanja rješenja ponesu sa sobom osobnu iskaznicu.