UPOZORENJE GRAĐANIMA Počela je sezona gripe!

Počela je sezona gripe! Naime, referentni laboratorij za gripu u Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo zaprimio je osam uzoraka sa sumnjom na moguću infekciju virusom influence, a u četiri testirana uzorka dokazan je virus influence tipa A. Dva pozitivna uzorka su iz Zagreba, a dva iz Vinkovaca. Troje pacijenata su srednje dobi, a jedan je desetogodišnje dijete. Određivanje podtipa virusa je u tijeku.

Proteklih tjedana u HZJZ imali su sporadične prijave (mali broj pojedinačnih prijava, bez grupiranja) bolesti koja klinički sliči na gripu, ali bez laboratorijske potvrde.  Za potvrđene nalaze, u ovome trenutku u HZJZ ne mogu tvrditi da predstavljaju početak epidemijskog vala.
Naime, u nekim se sezonama laboratorijske potvrde gripe nađu na početku epidemijskog vala, dok u nekim sezonama pojedinačne laboratorijske potvrde prethode pravom epidemijskom valu po nekoliko tjedana.

U Europi se, prema informacijama EuroFlu mreže za praćenje gripe, gripa zasad javlja uglavnom u sporadičnom obliku, s izuzetkom Nizozemske i Danske, gdje je uočen porast prijava bolesti.

Stanovništvo i zdravstvene djelatnike epidemiolozi upozoravaju da se i dalje mogu cijepiti se protiv gripe. Preporuka za cijepljenje se pogotovo odnosi na osobe s povećanim rizikom od razvoja komplikacija gripe (starije osobe) ili osnovne bolesti (kronični bolesnici).

Zbog povećanog interesa za cijepljenjem ove jeseni, većina cjepiva protiv gripe je potrošena i neke su županije ostale bez cjepiva, međutim početkom sljedećeg tjedna dodatne će količine cjepiva biti distribuirane zavodima za javno zdravstvo te će se osobe s povećnim rizikom od komplikacija moći cijepiti i u županijama u kojima je cjepivo trenutno nedostupno.