USPJEH DR. ČULINE Preporod zadarske bolnice – ulaže se 50 milijuna kuna!

Iako se godinama govorilo o velikim problemima u Općoj bolnici Zadar, nagomilanim dugovanjima, predugim listama čekanja na preglede, lošoj skrbi za pacijente, čini se da je tome došao kraj.
Otkako je na čelo Opće bolnice Zadar došao ugledni liječnik, dr. Željko Čulina, učinjeni su mnogi pomaci, krenulo se s realizacijom brojnih projekata, a ono najvažnije tek slijedi.
Može se slobodno reći da će zadarska bolnica doživjeti preporod, a to je bio i povod za razgovor s ravnateljem,  dr. Čulinom koji nam je izdvojio najvažnije projekte na kojima se radi.Bolnica 09

“Opća bolnica Zadar je kao nositelj EU projekta aplicirala na Poziv za dostavu projektnih prijedloga ograničenog modaliteta – Poboljšanje isplativosti i pristupa dnevnim bolnicama i /ili dnevnim kirurgijama.” – istaknuo je Čulina dodajući kako je nakon dobivene ocjene usklađenosti Projekta od strane Ministarstva zdravstva predana projektna prijava.

“Uspješno smo prošli sve zadane faze provjere prihvatljivosti, te se nalazimo pred završnom fazom koja predstavalja donošenje Odluke o financiranju, potpisivanje Ugovora i ishođenje dozvole za gradnju. Rok za realizaciju Projekta ukupne vrijednosti 49.998.615 kuna, (obuhvaća adaptaciju i opremanje dnevnih bolnica i jednodnevnih kirurgija) traje 36 mjeseci, dok početak radova očekujemo na proljeće.” – kazao je ravnatelj Željko Čulina dodajući kako će se u sklopu projekta osigurati prostor za smještaj lineranog akceleratora, a sredstva za kupnju istoga prikupljaju se iz donacija.
“Naime, prateći kontinuirani porast oboljelih od malignih bolesti, u suradnji sa Ligom za borbu protiv raka, pokrenuli smo akciju prikupljanja potrebnih sredstava kBolnica -800x424ako bi unutar naše županije omogućili cjelokupnu zdravstvenu skrb malignih bolesnika koja će značajno utjecati na otklanjanje problema s kojima se nažalost danas susreću. Unatoč ranije navedenim pozitivnostima svakodnevno se u bolnici suočavamo i sa raznim poteškoćama nastojeći našim pacijentima osigurati kontinuiranu i kvalitetnu zdravstvenu skrb.” – naglasio je dr. Čulina dodajući:
“Opća bolnica Zadar je ustanova namjenjena za akutno liječenje bolesnika, međutim učestalo zbog nemogućnosti drugog adekvatnog zbrinjavanja, bolesnici borave u bolnici i duže nego je predviđena potreba za akutnim liječenjem. Izmjena Mreže javne zdravstvene službe 2015.g. dodatno je smanjila kapacitet bolnice što iziskuje dodatne napore osoblja Opće bolnice Zadar da u što kraćem vremenskom roku svim bolesnicima pruže potrebnu, a pri tome i kvalitetnu zdravstvenu skrb.”
Bolnica aktivno sudjeluje u nastojanjima nadležnih tijela Zadarske županije u provođenju zbrinjavanja bolesnika koji imaju potrebu za dugotrajnom ili palijativnom skrbi.
“Na našim odjelima nerjetko borave bolesnici koji zahtjevaju navedeni smještaj, pa svakodnevno u suradnji s obiteljima i nadležnim službama pronalazimo prikladna rješenja, posebice kada se radi o osjetljivim skupinama poput djece ili hrvatskih branitelja.” – kazao je na kraju dr. Željko Čulina.