USPJEH Mladi Bibinjac Luka Fuzul – kondicijski trener u Hajduku!

Dok u prvoj momčadi Hajduka iz Splita sve manje cvjetaju bijele ruže rad s mlađim uzrastima u Akademiji HNK Hajduk Luka Kaliterna voditelja legendarnog Bore Primorca, Hajdukovog nogometaša iz slavnih dana koji je najveći dio karijere proveo u engleskom Arsenalu, sve je prepoznatljivi u Hrvatskoj i šire. U toj uspješnoj trenerskoj niski na je i 25-godišnji Luka Fuzul iz Bibinja, kondicijski trener starosnog uzrasta od U8 do U13.
– Cilj rada Akademije HNK Hajduk Luka Kaliterna s mlađim kategorijama je stvaranje što više nogometaša za seniorsku momčad i hrvatsku reprezentaciju. Rezultati i mladi igrači ponikli u našoj Akademiji daju nam nadu da smo na pravom putu, kazao je Luka Fuzul.
Stručni tim Akademije brine se o svakom polazniku, radi zajedno s polaznikom na definiranju i usađivanju vrijednosti te je, uz trenera kao značajnu osobu u njihovu životu, potpora u procesu razvoja svakog igrača.
– Uživam u poslu jer ako radiš ono što voliš tada ti je posao u biti hobi. Kondicijske treninge mogu raditi i 16 sati dnevno bez problema ali da radim u uredu neki posao ne bi izdržao niti tri ili četiri sata dnevno, rekao je Fuzul koji pored rada u Hajdukovoj Akademiji i kondicijski trener i u rukometnoj Akademiji Balić-Metličić te na individualnim priprema športaša u Cosmo Sportu kod prof.dr.sc. Maria Tomljanovića.

Spava na Poljudu, vozi se biciklom

Luka Fuzul se prije odlaska u Splitu aktivno bavio atletikom u AK Olympionik iz Zadra, naročito u sprinterskim disciplinama, te je na Sveučilištu u Splitu, Kineziološki fakultet, za preddiplomsku temu imao Metodika i mehanika sprinta s naglaskom na atletske sprinterske discipline.

PhotoPictureResizer_200715_165618126_crop_800x415
– Riječ je o anatomiji i funkciji određenih mišićnih skupina koje su najzastupljenije tijekom same izvedbe sprinta, reći će Fuzul koji je na Sveučilištu pohađa zadnji semestar za akademsku titulu magistra kineziologije.
Fuzul spava na Poljudu, a po Splitu se na relaciji Poljud – Sveučilište – Akademija Balić/Metličić – Cosmo Sport vozi na bicikli.
Uz nogometnu obuku, Akademija HNK Hajduk pridaje veliku važnost obrazovanju i pozitivnom razvoju osobnosti mladih nogometaša, ističe Fuzul koji se brine za zagrijavanje mladih nogometaša od U8 do U13, prije treninga i utakmice.
Ulaskom u svijet nogometa, mlada se osoba susreće s brojnim izazovima i očekivanjima.

Kako u svijet odraslih

– Za što lakšu i uspješniju prilagodbu na različite svakodnevne situacije u nogometnom svijetu, ali i u privatnom životu, brine se tim stručnjaka Akademije koji se sastoji od pedagoga, psihologa, nutricionistkinje, učitelja engleskog jezika, stomatologa, studenata volontera i brojnih vanjskih suradnika, naglasio je Fuzul, te je u radu stručnog tima nabrojio dnevne i tjedne video analize treninga i utakmica, individualne razgovore s polaznicima Akademije, edukativne radionice pedagoga i psihologa razne tematike, praćenje uspješnosti usklađivanja športskih i školskih obveza polaznika Akademije i dr.
Razvoj s jedne strane uključuje kondicijski, tehnički, taktički i psihološki segment vezan uz nogometnu izvedbu, dok s druge strane uključuje i razvoj samopoštovanja, fleksibilnosti, slike o sebi, životnih i komunikacijskih vještina, emocionalne inteligencije i međuljudskih odnosa.
– Doprinos u razvoju i izgradnji kvalitetnih mladih ljudi koji će posjedovati i živjeti ispravne vrijednosti i koji će kao takvi zakoračiti u svijet odraslih smatramo najvažnijim dijelom našeg posla, poručio je Fuzul.

Talent 20%, ostalo rad i edukacija

Posljednjih godina svjedoci smo ekspanzije hrvatskih nogometnih stručnjaka u Europi i svijetu. Izdvojimo Slavena Bilića, Niku Kovača, Ivana Jurića, Zadranina Tomislava Rogića Tumbu, trenera vratara.
– Kao i u svakom športu, talent pokriva maksimalno 20 posto uspjeha. Sve ostalo je rad i edukacija, tvrdi Fuzul.
Plan treninga razrađen je do najsitnijih detalja, kaže on, a posebno se vodi računa da se napori nogometaša povećavaju postupno, radi prevencije težih ozljeda.
– Smatram da je naša primarna uloga kao profesionalaca da educiramo mlade športaše da trening započinje samim ulaskom u športsku dvoranu ili na igralište te da njihovo mentalno i fizičko stanje od početka treninga određuje kvalitetu daljnjeg rada. Posljedice neadekvatne kondicijske pripreme rezultiraju nekvalitetno odrađenim treningom, padom nogometnih izvedbi, a često i ozljedom, zaključio je Luka Fuzul.

 

Akademija Balić – Metličić i Cosmo Sport

Luka Fuzul je i kondicijski treneru u Akademiji Balić-Metličić, rukometnih ikona koji na Gripama rade ozbiljan posao, Ivano Balić i Petar Metličić u Splitu stvaraju nasljednike. Usporedno s igračkim karijerama, radili su i s djecom u omladinskim pogonima svoje Akademije. Danas su djeca odrasla i počela stvarati i ozbiljne seniorske rezultate. Akademija Balić-Metličić postoji 11 godina i već je stvorila i neke seniorske reprezentativce.
Fuzul je i na grupnim trenizima sa rekreativcima i individualnim sa športašima (nogomet, rukomet) u Cosmo Sportu kod izv. prof.dr.sc Maria Tomljanovića, bivšeg kondicijskog trenera seniora Hajduka.

Izvor: Zadarski list