USPJEH ZADRANINA Poručnik Ante Jović najbolji je hrvatski vojnik! USPJEH ZADRANINA Poručnik Ante Jović najbolji je hrvatski vojnik!
Podjelom pehara i medalja najuspješnijim sudionicima u Grubišnom Polju završeno je natjecanje za najspremnijeg pripadnika OS RH „Prvi za Hrvatsku 2016.” (Best Soldier Competition).... USPJEH ZADRANINA Poručnik Ante Jović najbolji je hrvatski vojnik!

Podjelom pehara i medalja najuspješnijim sudionicima u Grubišnom Polju završeno je natjecanje za najspremnijeg pripadnika OS RH „Prvi za Hrvatsku 2016.” (Best Soldier Competition).

Prvo mjesto u muškoj kategoriji za pripadnike OS RH „Prvi za Hrvatsku 2016″ osvojio je pripadnik Hrvatske ratne mornarice poručnik korvete Zadranin Ante Jović. On je najbrže prešao zahtjevnu stazu na području vojnog vježbališta „Gakovo” i grada Grubišnog Polja dugačku 40-ak kilometara sa 11 radnih i 13 kontrolnih točaka, pod punom vojničkom opremom minimalne mase od 17,6 kg.

Drugoplasirani je pozornik Zvonimir Tadejević, pripadnik Zapovjedništva specijalnih snaga, a treće mjesto pripalo je desetniku Daliboru Vondra, pripadniku Središnjice za obavještajno djelovanje.

Najuspješniji u muškoj kategoriji za pripadnike oružanih snaga saveznika i partnera bio je francuski časnički namjesnik Lionel Melinard (JFG Naples).

Nakon jučerašnjih kvalifikacija u gađanju puškom VHS, ukupno je startalo 145 natjecatelja i natjecateljica, među njima su uz 112 pripadnika OSRH kao predstavnici svojih oružanih snaga ili NATO-ovih zapovjedništava bili i pripadnici vojski Austrije, BiH, Češke, Njemačke, Kosova, Makedonije, Grčke, Slovenije, Danske, SAD, Francuske te Italije.

Natjecatelje su na cilju, u krugu Srednje škole „Bartol Kašić”, uz građane Grubišnog Polja i okolnih naselja dočekali brojni gosti, uključujući zamjenika ministra obrane RH Tomislava Ivića, zamjenika i izaslanika načelnika Glavnog stožera OS RH general- bojnika Dragu Matanovića, pomoćnika ministra obrane Zorana Piličića, zapovjednike grana i druge predstavnike MORH-a i OS RH, prvog dočasnika NATO ACO-a časničkog namjesnika Davora Peteka, predstavnike vojno-diplomatskog zbora, savezničkih i partnerskih zemalja čiji su vojnici sudjelovali na natjecanju i drugi.

“Na ovoj utrci pripadnici OS RH pokazali su da je hrvatski vojnik spreman na sve izazove, dobro uvježban, obučen i sposoban izdržati sve fizičke i psihičke napore”,rekao je zamjenik ministra Tomislav Ivić dodajući da velikom ugledu natjecanja pridonosi i njegov međunarodni karakter.

Osim što su pratili završni dio utrke, građani Grubišnog Polja imali su priliku vidjeti i taktičko-tehnički zbor opreme i naoružanja OSRH koji je uključivao borbena oklopna vozila Patria, vozila MRAP i M-ATV te simulator za borbeni avion MiG-21. Pripadnici Počasne satnije Počasno zaštitne bojne izveli su vojno-akrobatsku ceremoniju, a pripadnici Vojne policije pokaznu vježbu sa službenim psima.

Također, održana je i promocija studijskih programa HVU-a i dragovoljnog vojnog osposobljavanja.