UŽAS Na odbačenu narkomansku iglu ubolo se trogodišnje dijete iz Zadra

Pet osoba javilo se Zavodu za javno zdravstvo zbog uboda na narkomanske igle u Zadru, javlja Zadarski list. Radi se o troje stranih te dvoje hrvatskih državljana, a najmlađa je žrtva imala tri godine.

“Svih pet pacijenata smo primili i obradili prema uobičajenoj praksi u takvim slučajevima. Izvađena im je krv zbog potrebnih testiranja na hepatitis tipa B i C te HIV. Oni pacijenti kod kojih je procijenjeno da je potrebno cijepljenje primili su cjepivo i potom su naručeni na kontrolu koju je potrebno napraviti nakon mjesec dana od uboda”, objasnili su u Zavodu, naglasivši kako su se od ukupno pet slučajeva, dva dogodila na području grada, dok se troje ljudi nabolo na narkomansku iglu u okolici Zadra.

Ovakvog infektivnog otpada ranije je bilo više na javnim površinama poput parkova, igrališta ili plaža, no ove godine dva uboda na iglu dogodila su se na privatnim parcelama, dok se jedna osoba nabola na iglu u vrtu uz vlastitu kuću.

Iako su mnogi s pravom u šoku i zabrinuti kad im se dogodi takvo što, u zadarskom Zavodu za javno zdravstvo umiruju javnost – kažu da nema razloga za paniku jer u posljednjih 15-ak godina još nisu zabilježili slučaj da se osoba koja se ubola i zarazila nekom bolešću. To je tako zato što se radi o virusima osjetljivim na vremenske prilike, posebno visoke temperature.

Bez obzira na navedeno, upozoravaju građane da se za svaki takav ubod jave liječnicima kako bi pravovremeno dobili preventivno cjepivo. Predlažu i da osoba koja se ubode na narkomansku iglu sama prvo opere mjesto uboda sapunom i toplom vodom te potom dezinficira ranu.