VAŽAN UGOVOR ZA PROJEKT NIZINSKE PRUGE Uskoro počinju radovi na dionici od Hrvatskog Leskovca prema Karlovcu VAŽAN UGOVOR ZA PROJEKT NIZINSKE PRUGE Uskoro počinju radovi na dionici od Hrvatskog Leskovca prema Karlovcu
Jučer je na željezničkom kolodvoru u Karlovcu održana svečanost potpisivanja ugovora za dodjelu bespovratnih sredstava za projekt rekonstrukcije postojećeg i izgradnje drugog kolosijeka na... VAŽAN UGOVOR ZA PROJEKT NIZINSKE PRUGE Uskoro počinju radovi na dionici od Hrvatskog Leskovca prema Karlovcu

Jučer je na željezničkom kolodvoru u Karlovcu održana svečanost potpisivanja ugovora za dodjelu bespovratnih sredstava za projekt rekonstrukcije postojećeg i izgradnje drugog kolosijeka na dionici Hrvatski Leskovac – Karlovac.

Riječ je o značajnom projektu u sklopu kojeg će se rekonstruirati postojeći i izgraditi drugi kolosijek na dionici Hrvatski Leskovac-Karlovac u duljini od 44,02 km. Navedena dionica se nalazi na željezničkoj pruzi M202 Zagreb GK – Rijeka, na trasi tzv. nizinske pruge čija će realizacija utjecati na daljnji razvoj i povećanje konkurentnost luke Rijeka kroz poboljšanje njezine povezanosti s tržištima srednje Europe poput Mađarske, Slovačke i Poljske. Ovaj projekt, kao i ostala ulaganja u željezničku infrastrukturu, Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture provodi uz pomoć Europske unije koja ovaj projekt sufinancira iz Kohezijskog fonda.
Vrijednost ugovora iznosi 2,7 ,milijardi kuna od čega se 85 posto sufinancira iz spomenutog Kohezijskog fonda a jučer su ga potpisali ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković zajedno sa predsjednikom Uprave HŽ Infrastrukture Ivanom Kršićem i ravnateljem Središnje agencije za financiranje i ugovaranje programa i projekata EU-a Tomislavom Petricom.

Ministar Butković je naglasio da je realizacija dionice od Hrvatskog Leskovca do Karlovca još jedna potvrda kako Europska komisija podupire projekt realizacije nizinske pruge kao strateškog projekta Republike Hrvatske.

Patrik MacekPIXSELL-800x533

Ministar Oleg Butković (Foto: Pixell) 

„Na dionici nizinske pruge, osim ovog projekta, trenutno provodimo niz projekata. Riječ je, o radovima tj. rekonstrukciji postojećeg, i izgradnji drugog kolosijeka željezničke pruge na dionici pruge Dugo Selo – Križevci, zatim o obnovi postojećeg i izgradnji drugog kolosijeka na dionici Križevci – Koprivnica – državna granica, gdje uskoro očekujemo početak radova. Također, trenutno je u tijeku postupak javne nabave za uslugu izrade studijske dokumentacije za projekte modernizacije željezničke pruge na dionici Oštarije – Škrljevo i dionici Karlovac – Oštarije te je u tijeku izrada projektne dokumentacije za izgradnju drugog kolosijeka, modernizaciju i obnovu na dionici pruge Škrljevo – Rijeka – Jurdani.“ istaknuo je ministar Butković te je najavio da će se u željezničku infrastrukturu u sljedećih deset godina uložiti oko 3,5 milijarde eura.
Dionica HL-K-01
U sklopu ovog projekta rekonstruirat će se 44,2 km postojeće jednokolosiječne pruge na dionici Hrvatski Leskovac – Karlovac s dogradnjom drugog kolosijeka, također, obnovit će se željeznički kolodvori u Hrvatskom Leskovcu, Jastrebarskom i Karlovcu te će se prenamijeniti kolodvori Horvati, Zdenčina i Draganić u stajališta. Osim toga, projekt predviđa i rekonstrukciju željezničkih stajališta Mavračići, Desinec, Domagović i Lazina uz izgradnju propusta, mostova, vijadukata, podvožnjaka, zidova za zaštitu od buke, ugradnju elektroničko signalno – sigurnosnih uređaja i ugradnju novog telekomunikacijskog sustava. Završetkom rekonstrukcije ove dionice vlakovi će moći prometovati do maksimalne brzine od 160 km/h a putnici će, osim veće brzine i udobnosti, imati lakši pristup osobama smanjene pokretljivosti te nova parkirališta za osobne automobile i bicikle.

PhotoPictureResizer_191228_051252746_crop_800x415

Foto: Pixell

OPKK_vektori-2 IMG_20191228_133405

 

IMG_20191228_133457