Veleposlanica Litve posjetila Zadarsku županiju

U posjetu Zadarskoj županiji boravila je veleposlanica Republike Litve Nj.E. Loreta Zakarevičienė u čijoj su pratnji bili Deividas Stankevičius, ministar savjetnik i voditelj Ureda veleposlanstva u Zagrebu te Rima Koić, počasna konzulica Republike Litve u Republici Hrvatskoj.
Primio ih je župan Stipe Zrilić sa suradnicima te ih upoznao sa svim važnim podacima vezanim uz Zadarsku županiju posebno istaknuvši mogućnosti ulaganja u najrazvijenije gospodarske grane turizam, poljoprivredu, marikulturu i energetiku.
Uz ostalo župan je istaknuo problem centralizirane države kada je riječ o povlačenju novca iz sredstava Europske unije, a veleposlanica Zakarevičienė u tome je ponudila pomoć jer je Litva povukla 85 posto europskih sredstava. Veleposlanica Republike Litve Nj.E. Lorete Zakarevičienė navela je kako u Hrvatsku na ljetovanje dolazi oko 30.000 Litvanaca, no da bi ih bilo i više ukoliko bi bila uspostavljena izravna zračna linija sa našom zemljom, posebno Zadrom.
Istaknula je kako Hrvatsku i Litvu osim turizma povezuje i košarka te da i Litva ima svoj grad košarke, Kaunas kojega je predložila kao moguću destinaciju za povezivanje sa Zračnom lukom Zadar. Razgovarajući o turizmu, župan Stipe Zrilić iskazao je zanimanje za sudjelovanje naše regije na turističkim sajmovima u Litvi kao i uspostavu jače suradnje na području gospodarstva i kulture.