VELIKODUŠAN NAROD Maškare darivali domaćim divenicama, pancetom i vinom

Maškarana udruga Tambuća iz Vukšića prošlog je vikenda po peti put organizirala maškare u selu koje će trajati sve do 9. veljače 2016.

Kao i prijašnjih godina nije moglo proći bez primopredaje vlasti. Selonačelnik Mane je nakon dužeg negodovanja, ipak pristao predati ključ i vlast maškarama. Preuzimanjem seoskog ključa od selonačelnika maškare su zavladale Vukšićem i cijelom okolicom. U veseloj i šarenoj maškaranoj povorci skupilo se pedeset mještana. Kako to i biva kad su seoske maškare u pitanju i kako to tradicija nalaže, hodali su od kuće do kuće po selu i izvodili razne maškarije i nepodopštine, a oduševljeni domaćini su maškare darivali domaćim divenicama, kobasicama, pancetom i vinom.

Unatoč teškoj krizi, “maškarski gitarsta” je dobio “velike novce u svoju gitaru” Uz “babu i dida”, “momka i djevojku”, bila je tu i ekipa Isilovaca koja se odmah oduševljeno uklopila u povorku i bili su najbolje maškare,a našao se tu i fratar,pravoslavni pop, raznorazni likovi kao: faraoni,babe narikače,ciganke,migranti iz Sirije,baba Vanga iz Bugarske,briselski Zoka i dr. Božo Petrov.

– S velikim ponosom moram reći da smo uspjeli vratiti stoljetnu tradiciju naših pradjedova organizacije seoskih maškara u našem Vukšiću. . Najveća je vrijednost to što smo ostavili veliki trag na djecu i mlade dečke koji se svake godine priključuju u sve većem broju. Najveće zvijezde maškara su did i baba jer kada did legne na babu onda nastaje urnebesni delirij smijeha za sve nazočne i za taj čin oni posebno dobiju veliku novčanu nagradu.Maškare od skupljenog novca svake godine kupe vrijednu stvar za naše mjesto,pa smo prošle godine kupili stolice za našu mrtvačnicu a ove godine ćemo kupiti klima uređaj također za mrtvačnicu- rekao je glasnogovornik maškara Marko Nimac.

Vukšićke maškare postale su poznate u cijeloj okolici i idući vikend pozvane su u susjedna mjesta Bulić i Bilu Vlaku da svojim susjedima dočaraju maškarani ugođaj i veselje.Završna svečanost maškaranog ludila održat će se 9. veljače u centru sela na trgu ispred bivše poljoprivredne zadruge, a kako običaj nalaže bit će izrečena presuda Krnji.Presudit će mu se kao glavnom krivcu koji je tijekom prošle godine bio glavni i odgovorni za sve loše što se zbivalo seljanima i selu.Najavljeni su pjesma i ples pod maskama uz neizbježne karaoke. Spremat će se poznate domaće delicije kao što su fažol sa domaćim divenicama,kobasicama,pancetom i zaliti domaćom vinskom kapljicom.

Tekst i foto: Marko Ledenko-Mane