Vicković: Situacija s koronom u Zadarskoj županiji nije dobra, ne poštuju se mjere

Na području naše županije 100 je novooboljelih osoba od koronavirusa. Novozaražene osobe izolaciju provode na područjima gradova Zadar(39), Benkovac(4), Biograd na Moru(2), Nin(1) i  Obrovac(2) te općina  Bibinje(2), Jasenice(2), Kali(3), Kolan(2), Novigrad(1), Povljana(1), Preko(2), Sali(32), Starigrad(1), Sukošan(1), Sv.Filip I Jakov(3) i Vir (2).

Tijekom jučerašnjeg dana testirano je 248 uzoraka, a pod aktivnim nadzorom je 2210 stanovnika.

Testiranja tijekom vikenda u Domu za starije i nemoćne osobe Zadar pokazala su da je još 21 korisnik i jedna djelatnica pozitivni na koronavirus.

U Općoj bolnici Zadar na respiratoru je  od posljedica infekcije  koronavirusom i ranijih korničnih bolesti  preminula je 73-ogodišnja pacijentica. Na svim COVID odjelima u zadarskoj bolnici  ukupno je hospitalizirano 42 bolesnika od kojih je 6 na respiratoru. U Specijalnoj bolnici za ortopediju Biograd na Moru na liječenju je 11 pacijenata.

U protekla 24 sata policijski službenici Policijske uprave zadarske nisu evidentirali kršenja mjere samoizolacije.

„ Kao što je vidljivo iz današnjih podataka, na području Općine Sali došlo je do lokalne transmisije virusa, prije svega zbog nepoštivanja preporučenih protuepidemijskih mjera. Stožer Civilne zaštite Zadarske županije je na molbu Stožera civilne zaštite općine Sali poslao mobilni tim koji je testirao veći broj stanovnika sa sumnjom na infekciju koronavirusom te je ustanovljeno da je u dva dana 39 tamošnjih stanovnika pozitivno na COVID-19.

 

Situacija na području Zadarske županije nije dobra, a bolnički sustav je sve opterećeniji. Iako još uvijek imamo situaciju pod kontrolom, neodgovorno ponašanje pojedinaca dovest do toga da će ubrzo naši bolnički kapaciteti biti preopterećeni te da će liječenje pacijenata s ostalim kroničnim i akutnim oboljenjima postati otežano.

Sve mjere za suzbijanje epidemije nemaju smisla ukoliko ih ne poštujemo. Na svakome od nas velika je odgovornost jer upravo o ponašanju nas samih ovisi kakvu ćemo imati epidemiološku sliku ne samo na području naše županije, nego i u cijeloj zemlji.

Svjedoci smo, nažalost, da su u posljednje vrijeme simptomi infekcije koronavirusom sve teži i kod mlađih osoba jer su mnogi hospitalizirani u našoj bolnici.

Zato molim sve naše sugrađane da shvate ozbiljnost problema, da ne sudjeluju u grupnim okupljanjima, da izbjegavaju gužvu i ukažu svojoj djeci, posebno mladima, na opasnost koju mogu prouzročiti ukoliko se ne budu pridržavali propisanih mjera.“- rekao je načelnik Stožera civilne zaštite Zadarske županije Šime Vicković.