VIDEO Konačno odlazi pruga iz Bibinja; Rezultat Kalmetinog dugogodišnjeg truda! VIDEO Konačno odlazi pruga iz Bibinja; Rezultat Kalmetinog dugogodišnjeg truda!
Danas je u prostoru Općine Bibinje održan sastanak na temu projekta željezničke obilaznice naselja Bibinje na željezničkoj pruzi M606 Knin Zadar. Saszanak je inicirao... VIDEO Konačno odlazi pruga iz Bibinja; Rezultat Kalmetinog dugogodišnjeg truda!

Danas je u prostoru Općine Bibinje održan sastanak na temu projekta željezničke obilaznice naselja Bibinje na željezničkoj pruzi M606 Knin Zadar.

Saszanak je inicirao Josip Bilaver, državni tajnik za more u EU fondove u Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture, a nazočni su bili općinski načelnici Bruno Bugarija i Ante Martinac, gradonačelnik Branko Dukić, dogradonačelnik Ante Babić, župan Božidar Longin, dekan Građevinskog fakulteta u Zagrebu Stjepan Lakušić, župan zadarske županije Božidar Longin, te kao posebno važan gost bivši ministar Božidar Kalmeta, zahvaljujući kojem je 2011. godine počeo projekt izmještanja pruge iz Bibinja.

Povezivanje luke Gaženica i Zračne luke

Ovim projektom bi se sada nerentabilna i tehnološki zastarjela luka izmjestila nekoliko kilometara iznad Bibinja i Sukošana, te i uz gradnju tunela povezala putničku luku u Gaženici s poslovnom zonom i Zračnom lukom Zadar.

– Rezultati studije pokazali su da je najbolje rješenje ono koje je napravljeno prije nekoliko godina izradio ministar Kalmeta, a to je izgradnja tunela kojim bi se Zadar povezao s ostatkom pruge koja ide prema Kninu. Ovo je financijski i ekološki najbolja varijanta, koja je stala 2011. godine, ali će ponovno krenuti od sljedeće, kada će HŽ infrastruktura raspisati natječaj, rekao je Bilaver.

Iz Bibinja se izmješta željeznička pruga koja će zaobići i Sukošan, a do luke Gaženica, odnosno do Zadra, nova će željeznička pruga ići nekoliko kilometara dugim tunelom, te će spajati zadarsku luku sa Zračnom lukom, a sve skupa koštat će oko 100 milijuna eura i bit će realizirano, mahom europskim novcem, u roku od 3 do 5 godina.

Razvoj turizma u Bibinjama – bez pruge!

“Hvala Kalmeti koji je počeo, a izgleda da će i završiti projekt. Ako bi se projekt izmještanja željezničke pruge iz sela završio za tri do pet godina, to bi za nas bilo kao sutra. Pruga koja je dijelila mjesto, uništila promet i naselje, stvarala buku, bila je kočnica i brana turizmu. Sad za Bibinje nastupa novo doba razvoja turizma, novi prostori izmještajem pruge i novi projekti, a drago nam je što će u 1. fazi biti kompletno rješenje izmještaja pruge od Sukošana do Zadra, a u drugim fazama kolodvor – luka Gaženica – Zračna luka Zadar. ” – rekao je načelnik Općine Bibinje Bruno Bugarija.

Nazočnima se obratio i bivši ministar Božidar Kalmeta, koji je proteklih godina puno truda uložio u projekt izmještanja pruge.

– Mene veseli da se nakon 2011. godine kad je projekt stao, danas opet nastavlja i to u jednom širem obliku od izmještanja pruge iz Bibinja. Svi oblici prometa u Zadarskoj županiji su odlično riješeni osim željezničke mreže za koje je odlično rješenje dao Građevinski fakultet u Zagrebu. Ljudi iz JASPERS-a koji predstavljaju Europsku komisiju i bez čijeg se “blagoslova” ne mogu povući novci iz EU fondova, uključeni su u projekt i suglasni s njim. Budućnost projekta je neupitna za realizaciju. Predsjednik Uprave HŽ infrastrukture Ivan Kršić rekao je da će projekt biti naručen već iduće godine – istaknuo je Božidar Kalmeta.

VIDEO Bruno Bugarija, načelnik općine Bibinje Bugarija 

 

VIDEO Božidar Kalmeta, bivši ministar koji je započeo projekt 

 

kalmeta 2 _800x415-01

hdrpl

IMG_20191023_140416-01

IMG_20191023_141714-01

IMG_20191023_140534-01

Trenutno nema komentara na ovaj članak

Registriraj se i komentiraj!

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.