Vidović Krišto: Ukidanje autobusne linije Knin-Kistanje-Zadar diskriminira djecu!

Saborska zastupnica Karolina Vidović Krišto koja je na parlamentarnim izborima osvojila mandat u IX Izbornoj jedinici reagirala je na ukidanje autobusne linije Knin Kistanje Zadar, te traži ponovnu uspostavu. Njen zahtjev prenosimo u cijelosti:

MINISTARSTVO MORA, PROMETA I INFRASTRUKTURE
Gospodin Oleg Butković
MINISTAR

MINISTARSTVO ZNANOSTI I OBRAOZVANJA
Gospodin Radovan Fuchs
MINISTAR

MINISTARSTVO GOSPODARSTVA I ODRŽIVOG RAZVOJA
Gospodin Tomislav Ćorić
MINISTAR

ŽUPANIJA ŠIBENSKO-KNINSKA
Gospodin Goran Pauk
ŽUPAN

Zagreb, 8. veljače 2021.

Poštovana gospodo ministri,
Poštovani gospodine župane,

Izrazito sam zabrinuta zbog vijesti iz općine Kistanje da je Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture u prosincu 2020. ukinulo autobusnu liniju Knin-Kistanje-Zadar. Tom odlukom diskriminira se pravo djece iz navedene općine na školovanje, i to njih ukupno 49, i ono što je najtragičnije, potiče se mlade i obitelji na iseljavanje iz ionako rijetko naseljenih ruralnih područja u Hrvatskoj.

Nelogičnost ove odluke je primjer da postoji autobusna linija Šibenik-Skradin-Rupe-Laškovica, a Laškovica je udaljena manje od 10km od Kistanja.

Isto tako, sredstva koja se isplaćuju iz Državnog proračuna na ime putnih troškova za zaposlenike tamošnjih institucija bila bi znatno niža da postoje redovite autobusne linije.

Poštovana gospodo, dobra prometna povezanost ruralnih sredina s regionalnim centrima je osnovni preduvjet kako bi se poticalo mlade ali i općenito cijelo stanovništvo na život u tim predivnim krajevima.

Ostanak ljudi u ruralnim područjima je i vitalni gospodarski interes hrvatske države, te predstavlja i hrvatski nacionalni interes. Osim prometne povezanosti, tu su i pitanja drugih infrastrukturnih sadržaja kako bi poticali stanovništvo na ostanak, kao što su brzi Internet, zdravstvena zaštita, itd.

No, za to treba i jasna državna strategija, a za te neophodne pothvate moramo senzibilizirati i Europsku komisiju, jer ruralni razvoj predstavlja bitnu sastavnicu europske poticajne politike.

Zahtijevam od vas da pod hitno ponovno uspostavite predmetnu autobusnu liniju, ali i započnete i s razradom strategije kako bi se u rijetko naseljenim mjestima u Šibensko-kninskoj i Zadarskoj županiji podigla kvaliteta života i time olakšalo svakodnevne potrebe stanovništva tog područja.

Molim vas izvijestite me o poduzetnim radnjama.

S poštovanjem,

Karolina Vidović Krišto
Zastupnica

Na znanje:
– Ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije,Nataša Tramišak
– Načelnik općine Kistanje, Goran Reljić
– Središnji državni ured za demografiju i mlade, Željka Josić, dr. med.
– Šibenski biskup, mons. Tomislav Rogić