VIR Darivanje krvi i upis u registar darivatelja krvotvornih matičnih stanica VIR Darivanje krvi i upis u registar darivatelja krvotvornih matičnih stanica
Općinska vijećnica na Viru ugostit će u četvrtak 11. travnja članove Udruge dragovoljnih darivatelja krvi Vir i predstavnike Ureda Zaklade Ana Rukavina iz Zagreba... VIR Darivanje krvi i upis u registar darivatelja krvotvornih matičnih stanica

Općinska vijećnica na Viru ugostit će u četvrtak 11. travnja članove Udruge dragovoljnih darivatelja krvi Vir i predstavnike Ureda Zaklade Ana Rukavina iz Zagreba na prvoj ovogodišnjoj akciji darivanja krvi. Ova će proljetna humanitarna akcija virskog UDDK-a ujedno biti iskorištena za prikupljanje uzoraka krvi i upisa u Registar dobrovoljnih darivatelja krvotvornih matičnih stanica, a počet će u 15:30 te trajati do 19 sati nakon čega će članovi virske udruge i darivatelji po tradiciji akciju proslaviti u restoranu Kotarina.

Ovo lijepo i humanitarno druženje – već četvrto uzimanje uzoraka krvi za tipizaciju na Viru – organiziraju virski UDDK i Ured Zaklade Ana Rukavina uz sponzorstvo Općine Vir te donacije virskih tvrtki koje uobičajeno prate akcije darivanja, poput virske pekarne Kod Pere i grafičko-dizajnerskog studija Župančić.HR.
Prvo darivanje krvi na Viru organizirao je 1997. godine tadašnji virski Aktiv darivatelja krvi na čelu s predsjednicom Ivandom Rešetar. Nakon Rešetar, Aktiv je vodila Barbara Buškulić, a od 2010. godine sadašnji predsjednik Goran Vicković kada je Aktiv prerastao u Udrugu dragovoljnih darivatelja krvi Vir.
– Ovo zajedničko djelovanje našeg UDDK-a i Zaklade Ana Rukavina postaje već tradicija, a riječ je o akciji od iznimnog značaja. Upisom u Registar povećavaju se šanse oboljelima od leukemije i drugih hematoloških oboljenja za pronalazak odgovarajućih darivatelja. Ako netko tko je obolio nema u obitelji podudarnu osobu, takva se traži u Registru koji je dio svjetskog registra – poziva predsjednik Vicković članove na što veći odaziv te ističe proljetni značaj okupljanja virskih darivatelja.
Prethodna akcija darivanja održana je na Viru u prosincu prošle godine kada se odazvalo 79 Virana i prijatelja otoka Vira, redom članova virske udruge, od kojih je njih 64 uspješno darovalo krv. Dodatni razlog za zadovoljtsvo bilo je i tisuću kuna prikupljenih kao donacija za Zakladu Ana Rukavina.

Trenutno nema komentara na ovaj članak

Registriraj se i komentiraj!

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.