VIR Od devastiranog otoka do turističkog šampiona i atraktivnog tržišta nekretnina

Bliže se lokalni izbori, načelnici i gradonačelnici općina i gradova već pomalo rade rezime mandata koji je pri kraju, pa tako i oni na  području Zadarske županije. Ima ih koji su protekle tri i pol godine dobro iskoristili i realizirali brojne projekte, te započeli nove, a ima i onih koji nisu napravili apsolutno ništa.

Među ove prve definitivno spada virski načelnik Kristijan Kapović. Kao što je obećao u predizbornoj kampanji, nastavio je ranije započete projekte, te pokrenuo niz novih, za koje će mu, što je i predvidio – trebati još jedan mandat.

Općinsko vodstvo i načelnik s vizijom razvoja i znanjem kako je ostvariti

Vir se posljednjih godinu dana, a i duže, u brojnim medijima, i lokalnim, a još više u nacionalnim, ističe kao pozitivan primjer u mnogim aspektima, a sve to zahvaljujući općinskom vodstvu koje je imalo viziju razvoja i znanje kako to ostvariti.

VODOVOD_gradjevinska_bager copy_800x415

Iako je zajedno sa svojim suradnicima već krenuo krupnim koracima u nove projekte, na kojima treba raditi idućih godina, načelnik Kristijan Kapović ponosan je na postignute rezultate, te u jednom dahu nabraja uspjehe kojima se Vir može podičiti.

“Otok Vir 2020. godine u 5 stvari prednjači u Republici Hrvatskoj. U prvom redu, tu su najveća kapitalna ulaganja per capita stalnih stanovnika u RH; Više od 300 milijuna kuna u vodovodnu i kanalizacijsku mrežu, javnu rasvjetu, asfalt, plaže, javne i zelene površine… Sve je to još uvijek nedovoljno s obzirom da je Vir otok sa ogromnim potrebama za komunalnom infrastrukturom koja treba servisirati u jednom danu više od 50.000 ljudi. To je grad veličine Karlovca, Šibenika, Broda itd. Puno očekujemo od Vlade RH i EU fondova. Trenutno je u pripremi EU projekt Aglomeracija Vir; vodovod i kanalizacija u brutto vrijednosti cca milijardu kuna koji bi trebao biti realiziran do 2025. godine.” – izdvojio je najvažnije projekte načelnik Kapović.

 

Vir izvrsno kotira i na tržištu nekretnina

“Po ispitivanju najvećih nekretninskih portala u RH, u posljednje 3 godine Vir je najtraženije tržište za nekretnine (obiteljske kuće, apartmane i građevinska zemljišta ) stranih kupaca, a poslije Zagreba i za domaće kupce.” – kazao je Kapović.

Dok većina hrvatskih otoka danas ima problema s iseljavanjem stanovništva i slabim natalitetom, na Viru je situacija posve drugačija.

Enorman demografski rast – škola i vrtić pretijesni

“Što se tiče demografije i nataliteta, od 1961. do 1991. otok Vir djeli sudbinu većine Jadranskih otoka, doživljava depopulaciju odnosno izumire, gubi više od 30% svog stanovništva. U Viru je  1991. godine živjelo 860 stanovnika, deset godina kasnije – 2001. taj broj se popeo na 1.680, a 2011. godine Vir broji 3.032 stanovnika. Najnoviji podaci Državnog zavoda za statistiku, te PU zadarske govore da je broj stanovnika na Viru prešao 4.000. Vrtić i škola su nam pretijesni, što nam govori o najvećem demografskom i natalitetnom rastu jednog mjesta, ne samo u Hrvatskoj već u Europi zadnjih 30 godina.” – naglasio je načelnik Kapović.

vir turisti turizam _800x415

“U gospodarstvu Vir je ostvario turističko čudo jer prije 15 godina zapravo nije ni postojao kao turistička destinacija. U zadnjih 15 godina izvršene se sve radnje da Vir zauzme svoje turističko mjesto koje kao prekrasan mediteranski otok zaslužuje. U prvom redu, tu su ulaganja u komunalnu infrstrukturu, te u podizanje turističkih standarda i sadržaja na otoku. Zadnjih 10 godina smo 1. turistička destinacija Zadarske županije po broju ostvarenih turističkih noćenja, a posljednjih 5 godina svrstavamo se u TOP 10 turističkih destinacija Hrvatske. I konačno i najvažnije – u posljednje 3 godine po rezultatima smo u TOP 3 turističke destinacije Hrvatske u špici sezone, zajedno s Rovinjom i Porečom. Rekordna turistička godina bila je 2019. sa cca 160. 000 turističkih dolazaka gostiju od čega 110.000 stranaca, te cca 2.700.000 turističkih noćenja od čega 1.200.000 stranaca iz čega se vidi da je Vir u većini turistička destinacija stranih gostiju.” – kazao je Kapović.

Rekordni turistički rezultati

“Turističko tržište otoka Vira, uz Hrvatsku, čine Slovenija, Njemačka, Mađarska, Slovačka, Česka, Poljska, Austrija, BiH, Italija, Švicarska, te jos 60 zemalja svijeta. U korona krizi otok Vir se pokazao kao najotporniji na turbulencije koje su se pojavile na turističkom tržištu s obzirom na strukturu turističkih kapaciteta koji se sastoji od apartmana, villa i kampova. Otok Vir ima 2.000 turističkih iznajmljivača s 15.000 turističkih registriranih kreveta, te 9.000 vlasnika kuća za odmor; sve u omjeru vlasništva 50% stranci i 50% domaći. U tim kapacitetima je 2020. ostvareno 66% turističkih dolazaka i 86% turističkih noćenja u odnosu na rekordnu 2019. odnosno cca 105.000 turističkih dolazaka, od toga cca 65.000 stranaca, te 2.250.000 turističkih noćenja od čega cca 850.000 stranaca. To je bilo dovoljno da postanemo hrvatski turistički šampioni za 2020. godinu. Ostalo gospodarstvo na otoku Viru čine aktivnosti u trgovini, graditeljstvu, obrtništvu, servisnim uslugama u kojima radi više od tisuću djelatnika.” – obrazložio je virski načelnik.

kapovic 800x450

 

Na kraju razgovora zaključuje:

“U ovih 5 stvari smo najbolji u RH. Nije loše za otok koga se država preko Vlade RH 2004. godine, odnosno predsjednika vladinog Povjerenstva za prostorno uredjenje i graditeljstvo Jerka Rošina, odrekla kao neperspektivnog i devastiranog otoka, odnosno “otoka gubavaca kojeg treba zasuti bombama, te sravnati sa zemljom”.  A mi smo u dišpet svima za svega 15 godina dokazali da s najviših i najodgovornijih državnih funkcija, sa stručnih razina, zna dolaziti velika gomila gluposti.”

Napomenimo još na kraju da otok Vir ima najjači socijalni program u Republici Hrvatskoj za sve skupine stanovnika; dodjeljuju se materijalne potpore na godišnjoj razini – za novorođenčad, školarace, studente, nezaposlene, umirovljenike, te osobe preko 65 godina.