VIR Vijećnica Jadranka Okreša tražil smjenu predsjednika Općinskog vijeća Josipa Bašića

Općinska vijećnica Jadranka Okreša napustila je sjednicu 14. Općinskog vijeća Općine Vir i izrazila spremnost potpisati izbor novog predsjednika vijeća. Time je većina u Općinskom vijeću izgubila svoju dosadašnju poziciju. 

– Pred nama je puno posla kojeg trebamo odraditi za građane, a rad Općinskog vijeća ovisi o predsjedniku koji saziva vijeća. Predsjednik vijeća ne surađuje s načelnikom i stručnim službama, on svoj posao ne radi kako treba i to već duže vrijeme – požalila se Okreša na ritam sazivanja sjednica kritizirajući rad predsjednika Općinskog vijeća Josipa Bašića, ali ju je u izlaganju oduzimanjem riječi prekinuo predsjednik Bašić na sugestiju vijećnika Frane Vučetića. Okreša je tada napustila sjednicu tražeći razrješenje predsjednika Bašića. 

– Tražim razrješenje i neka se jave oni koji traže razrješenje predsjednika Bašića, rado ću ga potpisati – kazala je Okreša. Time je praktički prestala postojati dosadašnja većina u Općinskom vijeću stvorena slučajem političkog prebjega Veseljka Orlića iz lipnja prošle godine. U vremenu tako stvorene većine, Općinsko vijeće nije uspjelo uskladiti svoj rad, zakonitost pri donošenja odluka i odnose s načelnikom Općine Vir Marinom Radovićem.  Zbog toga je, među ostalim, nadležno Ministarstvo utvrdilo da je općinski proračun donesen od većine u OV-u nezakonit, pa je od siječnja ove godine proračun u kategoriji tehničkog održavanja bez pravne mogućnosti da se građanima isplaćuju materijalne potpore ili sklapaju novi komunalni poslovi. U istom vremenu i djelovanju ta se novostvorena većina uspjela politički raspasti te na današnjoj sjednici – riječima vijećnice Okreše – zatražiti da se smijeni predsjednik kojega su sami izabrali.  Potom su predsjednik Bašić i vijećnici Frane Vučetić, Šime Vučetić, Šime Buškulić, Vesela Vučetić i Veseljko Orlić, također ponudili razrješenja s vijećničke dužnosti i raspuštanje Općinskog vijeća. 

– Predlažem da se raspusti Općinsko vijeće i da načelnik Radović također podnese ostavku. Sada je u Općinskom vijeću stanje šest-šest, odnosno nema većine, a nikad neću glasati za ono što predloži suprotna strana – poručio je Frane Vučetić. Na ovakav rasplet 14. sjednice OV-a osvrnuo se vijećnik Antonio Vučetić

– Nećemo se baviti njihovim peripetijama niti građane dovoditi u poziciju da budu taoci dosadašnje većine, idemo na sljedećoj sjednici usvojiti proračun, krenuti s isplatama materijalnih potpora prema građanima i novim komunalnim projektima. Dosadašnja većina u Općinskom vijeću u svom je takozvanom „radu“ pokazala da nije dorasla niti jednom zadatku. Nisu bili sposobni donositi zakonite odluke, voditi sjednice i biti na raspolaganju građanima i njihovim potrebama. Djelovali su kao sila nereda i opstrukcije – komentirao je vijećnik Vučetić zbivanja sa sjednice ističući važnost donošenja odluka koje su bile ponuđene na dnevnom redu. Na kraju se odlučivalo o zapisnicima s prethodnih sjednica OV-a, ali nije bilo odlučivanja ili raspravljanja o dnevnom redu jer vijećnici dosadašnje većine nisu usvojili dnevni red kojeg su predložili. 

– Zatvaram sjednicu. Vidjet ćemo što se biti u narednim danima – zaključio je 14. sjednicu OV-a predsjednik Bašić.          

OKVIR: NAČELNIK RADOVIĆ: GRAĐANI ZNAJU TKO JE ODGOVORAN ZA NERED

Načelnik Općine Vir Marino Radović kazao je kako vijećnici dosadašnje većine, ako više ne žele sudjelovati u radu Općinskog vijeća, trebaju pripremiti svoje ostavke te ih dostaviti općinskim stručnim službama kako bi se dalje proslijedile na nadležno Ministarstvo. 

– Priznali su da ih ne zanima nikakav napredak te da neće podržati bilo kakve odluke ili prijedloge za rad i razvoj Vira. Građani znaju tko je odgovoran za ovako nastali nered, a to je potvrđeno i na ovoj sjednici – kazao je virski načelnik.    

OKVIR: PROČELNICA RADOVIĆ O NAJAVLJENIM OSTAVKAMA

Pročelnica Upravnog odjela za opće, pravne poslove i lokalnu samoupravu Općine Vir Katarina Radović kazala je povodom najavljenih ostavki kako one moraju biti službeno napisane, ovjerene kod javnog bilježnika te predane minimalno tri dana prije sjednice Općinskog vijeća.