Virani na 14. godišnjem susretu gradonačelnika i poduzetnika – Sudjelovali Radović, Vučetić i Kapović Virani na 14. godišnjem susretu gradonačelnika i poduzetnika – Sudjelovali Radović, Vučetić i Kapović
Sinoćnjom uvodnom svečanošću u raskošnoj dvorani Fortis kluba u Petrčanima, Falkensteiner Punta Skala Resort, počelo je 14. izdanje godišnjeg susreta gradonačelnika i poduzetnika na... Virani na 14. godišnjem susretu gradonačelnika i poduzetnika – Sudjelovali Radović, Vučetić i Kapović

Sinoćnjom uvodnom svečanošću u raskošnoj dvorani Fortis kluba u Petrčanima, Falkensteiner Punta Skala Resort, počelo je 14. izdanje godišnjeg susreta gradonačelnika i poduzetnika na kojemu sudjeluju i predstavnici Općine Vir. Virski načelnik Marino Radović i predsjednik virskog Općinskog vijeća Antonio Vučetić predvodili su Virane na konferenciji na kojoj će se tijekom narednih 48 sati (24. i 25. studenoga) govoriti o financiranju projekata gradskih i lokalnih potreba, odnosno sve većoj nužnosti pronalaženja novih modela suradnje gradskih (općinskih) vlasti i poslovne zajednice. Ključno je, ističu u Lideru, u okolnostima smanjene mogućnosti financiranja komunalne infrastrukture i javnih investicija te rastuće potrebe jedinica lokalne samouprave, pojačati komunikaciju poslovne zajednice i vlasti. Time se ukazuje na potrebu aktivne uloge gradova i tijela lokalne samouprave u poticanju poduzetničke djelatnosti te potrebu da gradovi generiraju poslovnu aktivnost koja će doprinijeti održivom razvoju. Kako je pri tomu u EU regionalna politika jedna od najvažnijih, tako se u Hrvatskoj sve više pažnje posvećuje važnosti županija, gradova, općina i regija. Tijekom konferencije će se predstaviti dobri primjeri gradova u Hrvatskoj i inozemstvu koji su ugradili poduzetničku klimu u trajni održivi razvoj. 

Konferenciju su otvorili glavni urednik tjednika Lider Miodrag Šajatović i predsjednik Udruge gradova u Republici Hrvatskoj Željko Turk, dok su se sudionicima 14. godišnjeg susreta gradonačelnika i poduzetnika kao domaćini obratili gradonačelnik Grada Zadra Branko Dukić i župan Zadarske županije Božidar Longin. U uvodnoj večeri predstavljen je koncept digitalizacije grada Zadra kao primjer dobre prakse, a o tom projektu govorio je direktor Inovativnog Zadra Alan Kociper, naglasivši kako se provodi već deset godina kroz digitalizaciju gradske uprave, trgovačkih društava i gradskih ustanova. Grad Zadar je iz tih razloga osnovao gradsku tvrtku i uložio desetak milijuna kuna s ciljem da informatička tehnologija i digitalizacija Zadar oblikuju kao virtualni grad.   

– Ostvaruje se naša osnovna ideja da na jednom mjestu tijekom 48 sati okupimo poduzetnike koji u ponudi imaju proizvode i usluge za gradove i druge jedinice lokalne samouprave, odnosno gradonačelnike koji se mogu družiti s poduzetnicima i vidjeti što je novo u digitalnoj revoluciji. Dolaze novi proizvodi koji mogu zadovoljiti ono zbog čega jedinice lokalne samouprave postoje, a to je interes građana – istaknuo je glavni urednik Lidera Šajatović svrhu dvodnevnog druženja u Falkensteinerovom resortu.  Tako će danas i sutra na panelima konferencije govoriti o upravljanju imovinom, participativnom budžetiranju, načinima financiranja digitalnog i zelenog, potom digitalnom i transparentnom kao sadržaju i duhu otvorenih gradova i koristi koje ostvaruju građani, pametnim gradovima te preporukama WEF-a i hrvatskim potencijalima primjene. Sedam godina održivog urbanog razvoja s pogledom na URBACT IV predstavit će stručnjaci Udruge gradova, dok će gradonačelnici govoriti o e-mobilnosti u javnom gradskom prometu, energetskim izazovima i klimatskim promjenama, a konferencija će se zaključiti panelom i raspravom kako se od otpada stvara energija. Na konferenciji će biti više od 350 sudionika, a pored načelnika Radovića i predsjednika Vučetića kao virskih predstavnika, na godišnjem susretu gradonačelnika i poduzetnika sudjeluju još posebni savjetnik u Općini Vir Kristijan Kapović, direktor virske Turističke zajednice i općinski vijećnik Srđan Liverić, pročelnica Upravnog odjela Ureda načelnika Kristina Perić, pročelnica Upravnog odjela za opće, pravne poslove i lokalnu samoupravu Katarina Radović, pročelnik Upravnog odjela za prostorno uređenje, graditeljstvo i komunalno gospodarstvo Ante Orlić, pročelnica Upravnog odjela za lokalne poreze Sanja Čulina, pročelnica Upravnog odjela za računovodstvo i proračun Paola Žepina, direktor općinskog poduzeća Vodovod Vir Hrvoje Bašić, direktor općinskog poduzeća Čisti otok Željan Kalac, direktor općinskog poduzeća Vir zaštita Darko Bašić, direktor općinskog poduzeća Vir održavanje Marko Klanac i ravnateljica Dječjeg vrtića Smješko Julijane Begonje. 

– Sadržaj brojnih panela i ove konferencije pretvorit ćemo u virsko iskustvo kroz naše sadašnje i buduće projekte. Informatičkim tehnologijama, digitalizacijom i održivošću kao konceptima razvoja, odnosno pametnim i zelenim sredinama, već smo se ranije bavili jer je riječ o usmjerenosti prema budućnosti – poručio je predsjednik Vučetić.   

OKVIR: NA VIRU NOVOFORMIRANA VEĆINA ODBACILA DVA MILIJUNA KUNA ZA PROGRAME POTICAJA U TURIZMU, POLJOPRIVREDI I GOSPODARSTVU!?

Kriza je velika šansa za regionalnu politiku i naglašenu ulogu jedinica lokalne samouprave kao generatora poslovne aktivnosti – navedeno je tijekom uvodne svečanosti konferencije u Petrčanima. U tom je kontekstu na posljednjoj održanoj i prekinutoj sjednici Općinskog vijeća Općine Vir, načelnik Radović ukazao na važnost prijedloga odluke o usvajanju programa poticaja za turizam, poljoprivredu i gospodarstvo. Riječ je o dva milijuna kuna iz proračuna – milijun za turizam i po 500.000 kuna za poljoprivredu i gospodarstvo – s kojima bi u vrijeme krize, recesije i inflacije Općina Vir konkretno pomogla virske poduzetnike. Ovaj je program Općina Vir provela i realizirala prije devet godina, a njegovo novo pokretanje sadrži plan obuhvata do 2030. Ipak, novoformirana većina ovaj je program na glasanju odbacila.  

– Željeli smo pomoći Viranima koji planiraju investicije, odnosno da virski investitori znaju kako u nekom apoenu investicije mogu računati na financijsku pomoć Općine Vir. Bilo je suludo što je novoformirana većina odbila takav prijedlog, i to Virani moraju znati – istaknuo je načelnik Radović političku uskogrudnost odluke većine vijećnika.  

OKVIR: NAČELNIK RADOVIĆ, PREDSJEDNIK VUČETIĆ I PROČELNICA RADOVIĆ DOGOVORILI SASTANAK S MINISTROM MALENICOM U ZAGREBU

Današnji program 14. izdanja godišnjeg susreta gradonačelnika i poduzetnika pozdravnim govorom otvorio je ministar pravosuđa i državne uprave Ivan Malenica, s kojim su predstavnici Općine Vir razgovarali o situaciji u Općinskom vijeću Općine Vir. Posljednja sjednica virskog Općinskog vijeća prekinuta je zbog nedostatka kvoruma, nakon što je većina od sedam vijećnika napustila sjednicu i potom održala bizarno glasanje i izbor predsjednika Općinskog vijeća ispred zgrade Općine Vir. 

Načelnik Općine Vir Marino Radović, predsjednik Općinskog vijeća Antonio Vučetić i pročelnica Upravnog odjela za opće, pravne poslove i lokalnu samoupravu Katarina Radović, razgovarali su s ministrom Malenicom i dogovorili službeni sastanak predstavnika Općine Vir u Ministarstvu pravosuđa i državne uprave u Zagrebu tijekom sljedećeg tjedna.