VIRANI PROTIV RAKA DOJKE Kupnjom narcisa pomažu liječenju oboljelih osoba!

Virski Trg svetog Jurja u subotu će biti središte manifestacije „Pozdrav proljeću“ i humanitarne akcije Dan narcisa kojima se na otoku tradicionalno obilježavaju prvi dan proljeća i Svjetski dan borbe protiv raka dojke.

Uz prigodni program s početkom u 10 sati, kolače dobrodošlice i nastup zadarskog „Tempo Banda“, kupovinom cvijeta narcisa i donacijom svaki će stanovnik otoka izravno pomoći provođenje liječenja onkoloških pacijenata s područja Zadarske županije u Općoj bolnici Zadar.

U protekle dvije godine koliko se na Viru obilježava Dan narcisa prikupljeno je 12,5 tisuća kuna donacija građana za kupnju aparata za interoperativno zračenje, poboljšanje liječenja raka dojke, edukaciju žena i omogućavanje uvjeta za što ranije otkrivanje raka dojke u fazi dok je još izlječiv, dok je Općina Vir donirala 30 tisuća kuna udruzi Europa Donna Hrvatska i zadarskoj Ligi protiv raka.

Prva akcija Dan narcisa u Hrvatskoj održana je 5. travnja 1997. godine u Zagrebu u organizaciji studenata tadašnjeg Fakulteta za defektologiju pod vodstvom dr. Ruže Sabol čijom je inicijativom Dan narcisa došao u Hrvatsku. 2005. godine akcija se održala u 33 grada diljem Hrvatske uz podjelu edukativnih materijala i prodaju narcisa koji su odabrani u cijelom svijetu kao cvijet koji simbolizira buđenje života i nade. 22. ožujka 2014. godine i Vir se pridružio gradovima i mjestima u Hrvatskoj koji obilježavaju Dan narcisa. Prvu kampanju organizirala je i provela zadarska sekcija Udruge Europa Donna Hrvatska uz potporu Općine Vir, dok ovogodišnju manifestaciju „Pozdrav proljeću“ i humanitarnu akciju Dan narcisa organiziraju Općina Vir i općinsko poduzeće „Vir turizam“.

10402965_662325737203454_2878644295758712557_n