VIR Potpore za bebe; 1.592 eura za prvo dijete, za treće 6.471, a za peto 25.484 eura

Budućnost i sadašnjost otoka Vira pokucala je danas na vrata Općine Vir kada su mame i tate na maloj svečanosti u općinskoj vijećnici dobili rješenja za dodjelu novčane pomoći za opremu novorođenčadi. Popularne naknade za novorođenčad zaštitni su znak Općine Vir unazad dva desetljeća, odnosno od političke odluke tadašnjeg načelnika Općine Vir Kristijana Kapovića kako će upravo pronatalitetna politika otoka Vira biti strateški i glavni cilj u planiranju budućnosti otoka. Rodiljne naknade s vremenom su postupno rasle od simboličkih pedesetak do 1.592 eura za dobivanje prvog djeteta, 3.185 eura za drugo, 6.371 eura za treće, 12.742 eura za četvrto te 25.484 eura za obitelj s petoro djece, ili kumulativno gotovo 50.000 eura općinske potpore za podizanje višečlane obitelji. A to je samo jedan od elemenata demografske revitalizacije otoka Vira, kazao je aktualni načelnik Općine Vir Marino Radović obraćajući se roditeljima u općinskoj vijećnici, koji će već u sljedećoj godini biti još značajniji ili financijski izdašniji.

– Vir napreduje, trenutno imamo sedamdesetak djece u Dječjem vrtiću Smješko, a ne tako davno bilo je ih je svega pet-šest. Naša općinska uprava pronatalitetnu politiku dosljedno provodi već 20 godina, pa smo odlukom na Općinskom vijeću ovu financijsku pomoć roditeljima za opremu novorođenčadi odlučili povećati – dodao je načelnik Radović. To znači kako će naknada za prvo dijete biti 2.000 eura, za drugo dijete 3.500 eura, za treće 6.500 eura, za četvrto 13.000 eura te za peto dijete 26.000 eura.    

Vir je od početka 1990-ih svoju demografsku revitalizaciju crpio iz činjenice velikog biološkog bazena u susjednoj Bosni i Hercegovini, otkud je zbog ratnih prilika na otok dolazio veći broj novih stanovnika. Iako je takav trend dodatno osnažen ulaskom Hrvatske u EU, to nisu bili jedini ili najvažniji razlozi dolaska novog stanovništva na otok. Konkretne mjere demografske, pronatalitetne i socijalne politike koju provodi Općina Vir, ipak su u najvećoj mjeri utjecali na porast stanovništva otoka. Od 1991. i tadašnjih 862 stanovnika, uglavnom izvorno otočnog porijekla, Vir je došao do više od 3.000 stanovnika prema popisu stanovništva 30 godina kasnije, ili prema procjenama između 4.000 i 4.500 stalnih i povremenih stanovnika s virskom adresom te s najmanje šest mjeseci boravka na otoku. U tom vremenu, izravno ili neizravno, strukturalni razvoj Općine Vir pratilo je otvaranje 500 novih radnih mjesta s dodatnim sezonskim zapošljavanjima. Dobivanje rodiljne naknade, korištenje besplatnog vrtića, naknade za školsku opremu i stipendije za studente, uz realnu šansu zapošljavanja u općinskom sustavu ili sve bujnijem otočnom tržištu rada, mogućnost života na progresivnom otoku učinili su više nego privlačnom idejom. Tako se mlada Metkovka Viktorija Kiridžija Mišković sa suprugom Lukom Miškovićem iz Viteza doselila na otok prije tri godine zbog dobre poslovne prilike, a prije pet mjeseci supružnici su dobili veselu Niku, prvu rođenu Viranku u obitelji.

– Došli smo zbog posla, ali nam se također svidio život na otoku. Lijepo nam je, pa smo kupili zemljište i sagradili kuću – objašnjava gospođa Viktorija kako je virska adresa u naselju Straža postala nova te idealna životna destinacija za posao i podizanje obitelji.

– Lijepo je znati da obitelji u Viru imaju općinsku financijsku potporu. Novac će nam svakako dobro doći, jer tko bi rekao da mala beba treba toliko puno stvari. Inače nam je jako lijepo, volimo šetnje po otoku i boravak u zimskom periodu kad nema gužvi. Ljeti preživljavamo kao i svi drugi koji rade u turizmu, no u gradovima je tako tijekom cijele godine – opisuje Viktorija razliku između laganijeg otočnog ambijenta i gradskog koji je uvijek u gužvi, prometu i stresu.        

Gotovo 265.000 eura općinske potpore stanovnicima Vira

Od 31. zahtjeva roditelja koji je stigao na adresu Općine Vir, pozitivno je riješeno 26 zahtjeva za dodjelu novčane pomoći za opremu novorođenčadi u ukupnom iznosu od 79.640 eura. Kako je dan i dva ranije općinska proračunska potpora pružena još umirovljenicima, nezaposlenima, osobama starijima od 65 godina i korisnicima Centra za socijalnu skrb (121.846 eura) te virskim studentima (63.154), ukupno je Općina Vir u programu potpora prema stanovništvu izdvojila 264.640 eura, ili približno 1.994.000 kuna. To je za ove kategorije stanovništva najveći iznos ikad izdvojen iz proračuna Općine Vir, a sljedeće godine bit će još veći zbog dodatno povećanih iznosa tih materijalnih potpora.