Višnjik i Stanovi dobili dva moderna nogometna igrališta

Gradonačelnik Grada Zadra, Branko Dukić sa suradnicima, pomoćnicom pročelnice Snježanom Jurinić i direktorom ŠC Višnjik, Denisom Karlovićem te s izvršnim direktorom HNS-a, Marijanom Kustićem, obišao je zadarske nogometne terene na Stanovima i na Višnjiku. Ovime je ujedno i obilježen dovršetak svih radova na zamjenama travnatih podloga i obnovi ovih dvaju velikih nogometnih igrališta u Zadru.

Od 2018. više od 5 milijuna kuna uloženo u sportsku infrastrukturu

Na terenu NK-a Arbanasi gradonačelnik Dukić naglasio kako je Grad Zadar, ukupno u sportsku infrastrukturu, od 2018. uložio više od 5 milijuna kuna iz gradskog proračuna, a  tu treba pribrojiti i sredstva Središnjeg državnog ureda za šport, Hrvatskog nogometnog saveza i Hrvatskog teniskog saveza.

– Zadarski nogomet i zadarski sport dobili su još dva nova suvremena igrališta s umjetnom travom na Stanovima i u Višnjiku kao poticaj razvoju nogometa, aktivnom provođenju slobodnog vremena djece i mladih. Ovom prilikom, eto, stojimo na terenu na kojemu je zamijenjena travnata podloga i koji je doživio i neke preinake da bi u konačnici bio prikladan za potrebe NK-a Arbanasi i drugih klubova, uz ostalo je kazao Branko Dukić.

Svoje zadovoljstvo obavljenim radovima na igralištu Arbanasa u Stanovima izrazio je i Marijan Kustić, izvršni direktor Hrvatskoga nogometnoga saveza.

– Već dosta godina HNS u svom programu djelovanja ima i segment podupiranja obnove postojeće i podizanja nove nogometne infrastrukture. Surađivali smo i na ovom projektu izvrsno sa Županijskim nogometnim savezom te Gradom Zadrom i zadovoljni smo što je ovo igralište obnovljeno i suvremeno uređeno. Vjerujemo da će nogometna igra i na taj način u Zadru i Zadarskoj županiji dobiti zamah, istaknuo je Marijan Kustić.

Nogometni teren po standardima FIFA-e

O obnovi velikoga nogometnoga igrališta u Športskom centru Višnjik nekoliko je riječi kazao Denis Karlović, direktor ŠC-a Višnjik.

– Veliki nogometni teren bio je zadnji veliki infrastrukturni zahvat u sklopu ŠC-a Višnjik koji smo, zahvaljujući kapitalnom ulaganju Grada Zadra, obnovili i opremili prema standardima koje propisuje FIFA. Na taj su način stvoreni optimalni uvjeti za svakodnevno treniranje oko tisuću i 300 mladih nogometašica i nogometaša, time i za razvoj nogometne igre i igrača, rekao je Denis Karlović.

Svaki šesti stanovnik Zadra bavi se nekom sportskom aktivnošću

Na koncu, Snježana Jurinić iz UO-a za kulturu i šport Grada Zadra iznijela je niz podataka koji potvrđuju da je Zadar s pravom dobio naslov Europski grad sporta za 2021. godinu.

– Zadar je grad u svijetu priznatih vrhunskih sportaša, od Modrića, preko braće Fantela do gospođe Franzotti. Kontinuirano podižemo razinu sportske infrastrukture u čitavom gradu, pa je posljednjih nekoliko godina grad bogatiji za teniski centar, gimnastičku dvoranu, klizalište i vanjske terene za rekreaciju na Višnjiku. Uređena su kvartovska sportska igrališta na Brodarici, Smiljevcu i MO Jazine 2. Veliki zahvati odrađeni su u Veslačkom domu, dvorani i kuglani na Mocirama, na bazenu Kolovare. Ulagalo se i u dvoranu Jazine, nogometno igralište Bagat, fitness centar na Ravnicama, nabrojila je pomoćnica pročelnice Jurinić te istaknula kako je u Zadru registrirano gotovo 300 sportskih klubova i udruga od čega se rad 130 klubova sufinancira sredstvima Grada Zadra. Također, koliko se u Zadru potiče i ulaže u sportske aktivnosti govori i podatak da je u našem gradu registrirano 11 000 sportaša i rekreativaca što je gotovo svaki šesti stanovnik Zadra, zaključila je Jurinić.

Nakon igrališta NK Arbanasi, u obilazak obnovljenoga velikog nogometnog igrališta u ŠC-u Višnjik otišli su Branko Dukić, Marijan Kustić i Denis Karlović kojom su se prigodom uvjerili u kvalitetu svih zahvata koji ovaj nogometni objekt svrstavaju na visoku razinu, ujedno mu snažući i potencijal za dalji razvoj.