Vjernici obilježili blagdan Svete Kate

Euharistijskim slavljem, uz sudjelovanje mnoštva vjernika, proslavljen je blagdan svete Kate koja je nebeska zaštitnica Vukšića, ali i nekoliko drugih mjesta na području Zadarske županije.

Euharistijsko slavlje u Vukšiću predvodio je fra Perica Maslać župni vikar Gospe van Grada u Šibeniku, a u koncelebraciji je sudjelovao mjesni župnik fra Damir Čikara.

U propovijedi je fra Perica Maslać istakao svjetli primjer vjere Sv. Katarine djevice i mučenice.

Za vrijeme misnog slavlja mješoviti crkveni zbor iz Vukšića na  pučki način otpjevao je čuvenu “vukšićku misu”. Sveta Katarina Aleksandrijska sahranjena je na Sinaju. Na tom mjestu, između 548. i 565. poslije Krista Car Istočnog Rimskog carstva Justinijan podigao je slavni samostan Sv. Katarine koji postoji još i danas.
Egipatski predsjednik Anvar El Sadat kraj tog je samostana 19. studenoga 1979. započeo gradnjom velikog religioznog središta za tri jednobožačke religije: kršćansku, židovsku i muslimansku, da to mjesto, gdje je Bog u Starom zavjetu Mojsiju predao 10 zapovijedi, bude mjestom molitve i klanjanja jedinome pravome Bogu. U narodu postoji poslovica: Sveta Kata baca snig za vrata!

Vukšićani su sagradili dvije crkve Sv. Kate kao veliki znak štovanja i pobožnosti prema svojoj nebeskoj zaštitnici koje su pobunjeni srbi  tijekom domovinskog rata do temelja porušili. Odnijeli su zvona koja ni do danas nisu pronađena. Starodrevna crkva iz 18. stoljeća nije obnovljena jer po riječima konzervatora za njenu temeljitu izgradnju bilo bi potrebno uložiti milijun kuna a nova crkva je nakon operacije Oluja sagrađena na istim temeljima  uz pomoć mještana i franjevačke provincije Presvetog Otkupitelja iz Splita.

Na završetku slavlja u crkvi župnik fra Damir Čikara zahvalio se fra Perici Maslaću na nadahnutoj propvjedi, crkvenom zboru kao i svim vjernicima koji su sudjelovali u proslavi nebeske zaštitnice Vukšića Svete Kate. Nakon svete mise cijeli  vjernički puk ispred crkve iz duše je zapjevao vukšićku himnu svojoj zaštitnici “Sveta Kate visoka zvonika, Vukšiću si i ponos i dika”.

Gosti i uzvanici su zatim otišli na svečani blagdanski ručak kod svojih prijatelja i rodbine.

Tekst i foto: Marko Ledenko – Mane