Vlada RH izdvojila 2.474.842,70 eura za sanaciju štete od poplave u Obrovcu

U nastavku objavljujemo priopćenje HSLS-a i MOST-a iz Obrovca:

“Na sjednici Vlade RH održanoj 27.07.2023. godine doneseno je Rješenje o odobrenju sredstava na teret Proračunske zalihe Državnog proračuna Republike Hrvatske za 2023. godinu gdje se odobrava Gradu Obrovcu iznos od 2.474.842,70 eura za sanaciju štete od poplave.

U obrazloženju stoji da je Grad Obrovac zatražio pregled oštećenja i izradu procjene troška sanacije evidentiranih oštećenja te ukupni procijenjeni troškovi sanacije štete iznose 2.474.842,70 eura s PDV-om. Obzirom da navedeni troškovi značajno premašuju fiskalne kapacitete proračuna Grada Obrovca, gradonačelnik je zamolio Vladu Republike Hrvatske za pomoć u sanaciji nastalih šteta koja je po svemu sudeći odobrena.

Ovo je zapravo odlična vijest, za naslovnice! Međutim gledajući službena glasila Grada Obrovca nekim čudom ne može se pronaći niti riječ o ovom. Čak i na stranicama Vlade dokument je nemoguće pronaći klasičnom tražilicom. Nazvan je tek kao točka 18. sjednice 239, “Prijedlog rješenja o odobrenju sredstava na teret Proračunske zalihe Državnog proračuna Republike Hrvatske za 2023. godinu”.

Na sjednici Gradskog vijeća Grada Obrovca održanoj 08.08.2023., dakle punih 11 dana nakon sjednice Vlade, u salvama naručenih pitanja od strane HDZovih i SDSSovih vijećnika gradonačelniku, ovo se u niti jednom trenutku nije spomenulo.

Na temelju čega su dodijeljena ta sredstva? Tko se sve nalazi na “troškovniku” za sanaciju? Pojedinci, pravne osobe, poljoprivredna gospodarstva, ustanove, klubovi – tko??? Tko je izvršio pregled i napravio u cent točnu procjenu štete?? Što se je točno pregledavalo??

Zapanjujuće je da čak i nakon više od 20 dana od donošenja ovog rješenja na državnoj razini, nijedna riječ o tome nije se čula na lokalnoj. Niti jedna! Je li ovo nedužna odsutnost informacija ili dublji tragovi nečeg mnogo sumnjivijeg? Možda planirane sanacije nekih drugih “poplava”?

Nedostatak transparentnosti i bilo kakvih informacija oko ovog financijskog raspolaganja otvara mnoga pitanja o mogućim skrivenim agendama i netransparentnim poslovima. Ovo je ozbiljan izazov za integritet vlasti i njihovu sposobnost da djeluju u korist građana. Građani imaju pravo na transparentnost i odgovornost u svakoj odluci koja se donese koristeći njihove resurse. Ako se vlast ne može nositi s ovakvim banalnim zahtjevima, kako možemo vjerovati da brinu o općem dobru?

Ovdje bi trebali doći do izražaja neovisni mediji i njihova dužnost da istraže, osvijetle i izlože ovakve u najmanju ruku vrlo neobične postupke.”