VOJARNA ZEMUNIK Završila obuka hrvatskih, čeških, mađarskih i slovačkih savjetodavnih zrakoplovnih timova VOJARNA ZEMUNIK Završila obuka hrvatskih, čeških, mađarskih i slovačkih savjetodavnih zrakoplovnih timova
U vojarni „Zemunik“ u petak, 10. lipnja 2016., završio je 13. tečaj zajedničke obuke hrvatskih, čeških, mađarskih i slovačkih savjetodavnih zrakoplovnih timova (13. AAT... VOJARNA ZEMUNIK Završila obuka hrvatskih, čeških, mađarskih i slovačkih savjetodavnih zrakoplovnih timova

U vojarni „Zemunik“ u petak, 10. lipnja 2016., završio je 13. tečaj zajedničke obuke hrvatskih, čeških, mađarskih i slovačkih savjetodavnih zrakoplovnih timova (13. AAT PTC – Air Advisory Team Pre-deployment Training Course).

U sklopu obuke, multinacionalne posade helikoptera obučavale su se i pripremale po NATO standardima i procedurama za obuku i savjetovanje pripadnika 377. helikopterske eskadrile Afganistanskog ratnog zrakoplovstva (AAF).

Po drugi puta, na tečaj se uključila i Slovačka Republika s četvoricom zrakoplovnih-tehničara koji su, uz kolege iz Mađarske, usvajali sadržaje iz područja održavanja helikoptera i njihovog pripremanja za letenje mješovitih koalicijskih letačkih posada.

Prvi dio tečaja održan je u Ostravi u Češkoj Republici gdje su posade uvježbavale pravilno postupanje u izvanrednim situacijama u letu na helikopterima Mi-8 i Mi-171.

Nakon dvotjedne obuke u Češkoj Republici, drugi dio teorijske i napredne letačke obuke proveden je u Zemuniku na hrvatskim helikopterima Mi-8 MTV i Mi-171Sh.

Potporu obuci pružila je i Eskadrila helikoptera 93. zrakoplovne baze s helikopterima BELL-206 B u ulozi imitacije borbene pratnje prilikom uvježbavanja misijskih letova.

Ovim tečajem je zapovijedao nastavnik letenja i kapetan na helikopterima Mi-8 i Mi-171Sh pukovnik Tomislav Pušnik, dok je koordinator aktivnosti ispred HRZ i PZO bio pukovnik Boris Panić.

„Dosadašnja iskustva i ocjene potvrdile su punu opravdanost pripreme multinacionalnih helikopterskih posada prije odlaska u Afganistan. Zajedno radimo, primjenjujemo naučene lekcije i svako novo iskustvo ugrađujemo kako u teorijsku pripremu tako i u letačku obuku. Zemunik sa svojim okružjem, osobito s mogućnostima letenja u planinskom području, za posade helikoptera najbolje je moguće mjesto za takvu vrstu obuke. U svaki tečaj na neki način unosimo određene novine, a sve u skladu sa zahtjevima i potrebama misije. „ istaknuo je pukovnik Pušnik. Zadovoljstvo letačkih posada iskazano je i zbog mogućnosti letenja u svim vremenskim uvjetima: od kiše, niske naoblake pa do jakih vjetrova.

Posebno je dojmljivo bilo letenje u planinskim područjima Velebita i slijetanje na visinskim točkama.

Kroz 13 obučnih ciklusa, uvježbano je oko 430 pilota, letača-tehničara i zemaljskog zrakoplovno-tehničkog osoblja hrvatskog, češkog, mađarskog i slovačkog ratnog zrakoplovstva.