VRANSKO JEZERO Državno prvenstvo Hrvatske u kros triatlonu

U Parku prirode Vransko jezero će se po prvi puta održati Državno prvenstvo Hrvatske u kros triatlonu u organizaciji PP Vransko jezero i Triatlon kluba Zadar.
Natjecateljice i natjecatelji koji će nastupati u popularnoj disciplini triatlonskog sporta, imat će priliku istražiti novi, do sad nepoznati teren.
Organizirana je i Promotivna utrka kros duatlon za rekreativce raznih dobnih skupina, stoga su pozvani svi MTB biciklisti i atletičari da se probaju okušati u jednoj od disciplina multisporta.
Natjecanja će se održati 29.08.2015. u Parku prirode Vransko jezero, sa startom i ciljem u lučici Prosika. Prijave za rekreativce mogu se izvršiti preko portala http://x3vrana.com ili na dan utrke od 9-11 sati u neposrednoj blizini starta/cilja utrke, dok profesionalni natjecatelji obavezno moraju izvršiti predprijave.
Utrka za rekreativce sastoji se od 20,2 km vožnje biciklom po makadamskoj biciklističkoj stazi te 3 km trčanja, dok triatlonci trče 6,5 km, plivaju 2 kruga po 500 m te također prolaze 20,2 km biciklističke staze.

CYMERA_20150825_014021-640x449
Za sve natjecatelje osigurano je osvježenje na stazi, topli obrok nakon utrke te promotivne majice.
Triatlon je trenutno najbrže rastući sport u Europi i svijetu, ponajviše radi činjenice da se sve veći broj rekreativaca odlučuje na bavljenje ovim sportom upravo zbog različitih mogućnosti rekreacije u prirodi. Kros triatlon je sport spajanja bazičnih čovjekovih sposobnosti s ljepotama prirodnih resursa kroz kombiniranje natjecanja u sve tri bazične discipline (plivanje, bicikliranje i trčanje) s avanturom u prirodnom ambijentu, dajući pri tome važnost spoja prirodnih resursa i zdravlja čovjeka.
S ciljem daljnje popularizacije triatlona, ETU (Europski triatlon savez) traži nove atraktivne, pogodne lokacije u Europi za promociju ovog sporta (zadnja takva je jezero Bohinj u Sloveniji), dok Triatlon savez Hrvatske daje prednost domaćinstva Parku prirode Vransko jezero kao potencijalnom hrvatskom predstavniku za europska natjecanja u ovoj grani triatlona, kao najatraktivnijoj destinaciji u Hrvatskoj za realizaciju ovakvog sportsko-turističkog događaja.
Vizija Parka prirode Vransko jezero i Triatlon kluba Zadar je da ova sportsko-turistička manifestacija iz državnog kros triatlon natjecanja preraste u europsku seriju kros triatlon natjecanja te da se na taj način uz daljnju promociju ovog sporta, promovira destinacija i njeni prirodni i turistički potencijali, uz obogaćivanje sportsko-turističke ponude cijele regije.
Generalni pokrovitelj Državnog prvenstva je Park Prirode Vransko jezero, uz brojne vjerne donatore: Ilirija d.d., Pitter Yachting, Sonik, Jamnica, Oaza mira camping, Sarađen d.o.o., I&K instal Pakoštane,
Dalmatia adventures, T.O. Dujmo Biograd, Chico bar Pakoštane, Pizzeria Gabre Pakoštane, Bili Autoprijevoz, Elektroservis Juričin, Orka Pakoštane d.o.o.