VRANSKO JEZERO Svjetski dan močvarnih staništa

2. veljače 2016. godine, obilježava se Svjetski dan močvarnih staništa s ciljem podizanja razine svijesti o vrijednostima i važnosti zaštite močvarnih staništa. Ovogodišnja tema: „Vlažna staništa za našu budućnost: Živjeti održivo“ je odabrana da pokaže vitalnu ulogu močvarnih područja za budućnost čovječanstva te da održivim korištenjem čuvamo močvare.
Povodom obilježavanja ovog važnog datuma, Javna ustanova Park prirode „Vransko jezero“ u suradnji s ILIRIJOM d.d. organizira radionicu: „Skuhaj, posloži, odgovorno odloži“.
Radionicu na temu pravilnog odvajanja otpada i upotrebe otpadnih materijala u svrhu recikliranja, s naglaskom na biootpad koji je najzastupljeniji otpad u restoranima i ostalim ugostiteljsko-turističkim objektima, namijenili smo učenicima ugostiteljskih smjerova SŠ Biograd. Cilj nam je potaknuti razumijevanje mladih lokalne zajednice o vrijednosti močvara i objasniti im na koji način oni mogu pridonijeti očuvanju i održivom korištenju.
Prvi dio radionice će se održati 2. veljače, u konferencijskoj dvorani HOTELA KORNATI (Ul. Tina Ujevića 7 23210 Biograd na Moru), na međunarodni dan močvarnih staništa u trajanju od 10-14h, a obuhvaćat će sljedeći sadržaj:
– pripremanje hrane prilikom čega ćemo odvajati organski otpad koji ćemo koristiti na radionici kompostiranja
– interaktivno predavanje o vrijednosti močvara i sudjelovanju mladih lokalne zajednice u održivom korištenju močvara
– radionicu kompostiranja na kojoj će učenici praktičnim radom učiti kompostirati
Drugi dio radionice će se održati u travnju kada će učenici posjetiti Ornitološki rezervat iz kojeg dalekozorom mogu uočiti odlagalište otpada koje je u neposrednoj blizini Ornitološkog rezervata. U sklopu terenskog obilaska organizirat ćemo radionicu pripreme samoniklog jestivog bilja na području info centra Prosika s ciljem podizanja svijesti o tradicijskom znanju o samoniklom bilju, njegovom prikupljanju i održivom korištenju.
Potaknuti ostvarivanjima kriterija za održivi razvoj Ilirija d.d. i PP Vransko jezero odlučile su se za zajedničku suradnju u 2016. godini na modelu ekološkog odgoja i obrazovanja uposlenika, gostiju i lokalnog stanovništva i obavješćivanja javnosti o istom.