VRANSKO JEZERO Svjetski dan močvarnih staništa

Povodom Svjetskog dana močvarnih staništa, 2. veljače 2016. godine, Javna ustanova Parka prirode Vransko jezero održala je radionicu “Skuhaj, posloži i odgovorno odloži”.

Zahvaljujući suradnji s Ilirijom d.d. u hotelu Kornati u Biogradu n /M djelatnici Parka pripremili su hranu, te pritom odvojili organski otpad koji su koristili na radionici.

Za učenike ugostiteljskog i konobarskog smjera Srednje škole Biograd održano je interaktivno predavanje o vrijednosti močvara i sudjelovanju mladih u održivom korištenju Parka prirode Vransko jezero.

Učenici su sami izrazili koju vrijednost močvare predstavljaju za njih, kao izvor hrane, ribe, vode za navodnjavanje polja te očuvanja bioraznolikosti, posebice različitih vrsta ptica.

BW1A0382_aUčenici su marljivo poslušali upute video priručnika o kompostiranju te potom i sami izradili praktičan komposter koji će ubuduće koristiti u školskoj kuhinji.

Iz Parka prirode Vransko jezero poručuju kako se vesele nastavku radionice u travnju kada će u sklopu terenskog posjeta obratiti pozornost na obližnje odlagalište otpada, ornitološki rezervat te tradicijsko znanje o sakupljanje samoniklog jestivog bilja na Vransko jezeru.

Ovom prigodom su se zahvalili i svim učenicima s profesorom Marinom Banovićem te Iliriji d.d., na uspješnoj suradnji.