Vučetić: HDZ treba svrgnuti s vlasti, dosta je uhljebništva! Zadrani žele slobodu i napredak!

Iako je do lokalnih izbora ostalo ostalo još gotovo pola godine, veliku pažnju javnosti privlači dr. sc. Marko Vučetić, sveučilišni profesor, filozof i povjesničar kojeg oporbene stranke u Zadru nagovaraju da bude njihov zajednički kandidat za gradonačelnika.

Podsjetimo, Vučetić je simpatije javnosti osvojio još dok je bio saborski zastupnik MOST-a, kada je tu dužnost obavljao volonterski, a plaću primao radeći kao sveučilišni profesor. Iako je u Sabor ušao kao nezavisni kandidat na listi Mosta, nije slušao vodstvo stranke, pa je zbog toga izbačen, što mu uopće nije teško palo.

Mole ga da bude kandidat za gradonačelnika

U emisiji “Pressing” televizije N1 kazao je da se u Zadru radi na okupljanju oporbe, te da je spreman biti kandidat za gradonačelnika ukoliko zaključe da je to najbolje rješenje.

“U Saboru sam se zalagao za ljudska prava i zbog toga sam isključen. U Zadru živi moja obitelj, to je moj grad, i u priču svrgavanja HDZ-a i otvaranja grada Zadra građanima ulazim s emocijama i ne eksperimentiram. Stvorena je sintagma da Zadar pripada Kalmeti, a Zagreb Bandiću. Gradovi koji pripadaju Kalmeti ili Bandiću, ne pripadaju građanima. ” – kazao je Vučetić.

Building in Zadar, Narodni trg

“Koncept da je Zadar utvrda HDZ-a pokazatelj je da je Zadar spreman za promjene. Utvrda je mjesto koje je netko osvojio i koje netko brani, a ne mjesto kojim se upravlja. Zadru je potrebna promjena, odnosno sloboda i progres.” – ističe profesor Vučetić.

Građani nesvjesni svoje snage i važnosti izlaska na izbore

Na pitanje jesu li spremni za promjene, i zašto bi Zadrani 30 godina birali nekoga tko je Zadru uzeo dušu, kako on tvrdi, odgovorio je:

“Mi smo zapušteno društvo i građani nisu osvijestili svoju građansku snagu. Kad u Zadru na izbore izađe 40 posto birača, HDZ pobjeđuje. Kad izađe 50 posto, onda HDZ ima problema, a kad izađe 60 posto, kao na predsjedničkim izborima, onda Hdz gubi, a ljevica pobjeđuje. Zadrom je HDZ dugo vladao jer građani nisu izlazili na izbore. Dakle, kad građani Zadra izađu na izbore, HDZ gubi vlast.” – naglasio je Vučetić podsjećajući kako su u Zadru i Josipović i Milanović kao kandidati SDP-a pobjeđivali, a na lokalnim izborima je pobjeđivao HDZ jer nije bilo jakog igrača na lokalnoj razini koji bi motivirao ljude da izađu na izbore.

“Treba motivirati građane da izađu na izbore.” – poručio je.

Na pitanje voditelja priznaje li HDZ-u uspješne projekte, odgovorio je kako ta stranka ima uspješne, poluuspješne i neuspješne projekte.

forum donat-800x400

“Uspješni su projekti obnove kulturne baštine, a nju HDZ nije stvorio. Ima ured koji uspješno izvlači sredstva iz EU fondova kojima se oplemenjuje nešto postojeće. Zadar ima i neuspješne projekte kao što je Luka Gaženica. Tu nitko ne zna što se s tim događa. Zadar ima i jedan poluuspješan projekt, a to je Kalmetina. Ako netko smatra da se uspjeh grada Zadra sastoji u uspješnom projektu obnove baštine koja od ranije postoji, poluuspješnog projekta Kalmetine, koji je gotovo političkom korupcijom omogućio nekakve ceste i cestice, te neuspješnog megalomanskog projekta koji ničem ne služi, poput Gaženice, onda tome treba pojasniti značenje pojma uspješnosti.”

Nepotizam i klijentelizam

Na pitanje voditelja što bi njegovim dolaskom na vlast Zadrani dobili, kazao je:

“Građani Zadra sada nemaju jednake mogućnosti. Nitko tko nije blizak HDZ-u i crkvenim strukturama ne može postati ravnatelj škole ili direktor, doći do zaposlenja… Mi imamo čitave obitelji zaposlene u gradskim strukturama i školama i to se naslijeđuje. U takvim okolnostima, ako netko smatra da nije uspjeh prekinuti klijentelistički, nepotistički i protugrađanski pokret, ima demokratski deficit. Moji sugrađani žele drugačiji grad i osjećaju pripadnost gradu koji im je oduzet.”

poluotok kalelarga