Vučetić kritizirao HDZ: ‘Kalmeta i Dukić se predstavljaju kao moćni ljudi’

Bivši saborski zastupnik, filozof i sveučilišni profesor Marko Vučetić kandidra se na predstojećim lokalnim izborima za gradonačelnika Zadra.

U četvrtak je gostovao na Večernji TV-u, a emisiju je vodila novinarka Petra Maretić Žonja.

Na početku je Vučetić obrazložio razloge zbog kojih se odlučio krenuti u utrku.

“Stvar je vrlo jednostavna. Naime, početkom godine napravljena je anketa prema kojoj ja kao osoba iz Zadra s određenim stažom i prepoznatljivošću na nacionalnoj razini imam rejting od oko 20 posto. Taj rejting bi ozbiljno mogao i trebao na predstojećim izborima u svibnju ugroziti prevlast HDZ-a u Zadru i demontirati ovu tegobnu te estetski i spoznajni ružnu sliku o Zadru kao utvrdi HDZ-a. Mojih 20 posto je mnogo ali postoje još razne oporbene opcije koje sam ja nazvao fragmentima buduće promjene koje su se okupile oko mene i situacija je takva da sam ja u Zadru zajedno s opcijama koje me podržavaju u egalu s HDZ-om”, kaže Vučetić.

Istaknuo je da ga podržavaju SDP, Akcija mladih, HSS, Centar i Glas.

“Mi smo nedvosmileno rekli da smo anti HDZ-ovska koalicija, odnosno pokret zato što se upravljanje gradom kao lokalnom sredinom treba bazirati na upravnoj znanosti a ne na lošim floskulama o nekakvom uspjehu koji zbiljski i ne postoji. Aktualnom gradonačelniku Dukiću spočitavam ono što spočitavam i Božidaru Kalmeti. Oni nisu autonomni politički subjekti već ispunjavaju prazna mjesta u HDZ-ovom lancu. Oni se temeljem nekakvih socioloških zakonitosti predstavljaju kao moćni ljudi, a to uistinu nisu. Oni nisu u stanju ostriti niti emocionalno niti zabrinuti odnos prema sudbini grada Zadra nego provode loše stranačke politike. Plastičan primjer bi bila i sama kanditura aktualnog gradonačelnika Dukića koju je de facto izvršio premijer Plenković i to prilikom posjeta Šibeniku. Sad zamislite koja je to ironija”, dodaje Marko Vučetić.

Kazao je što misli i o Božidaru Kalmeti ali i tezi mnogih Zadrana da on i dalje vuče kunce iz sjene u gradu ali i tamošnjem HDZ-u.

“Božidar Kalmeta već dugo nije političar koji bi mogao vući konce jer bi to značilo da on ima političku autonomiju. A on to nema. Ne postoji veći primjer beskičmenjaštva od njega. Ne postoji HDZ-ov predsjendik kojeg on nije podržao i isto tako ne postoji mrtva sudbina bilo kojeg HDZ-ovog predsjednika stranka nad kojom se on nije iživljavao. Dakle, Kalmeta je čovjek koji afirmira samo one koji su moćni u toj stranci. On je endogeni prebjeg koji pokazuje najcrnje lice HDZ-a”, kaže on.