Vučetić: Umjesto plakanja za Kidrićem, SAS-om, Bagatom, gledajmo budućnost! Vučetić: Umjesto plakanja za Kidrićem, SAS-om, Bagatom, gledajmo budućnost!
Nedavno je na prvom javnom nastupu kao kandidat za župana Antonio Vučetić govorio o gospodarstvu, odnosno tri stupa razvoja Zadarske županije, posebno naglašavajući nedostatak... Vučetić: Umjesto plakanja za Kidrićem, SAS-om, Bagatom, gledajmo budućnost!

Nedavno je na prvom javnom nastupu kao kandidat za župana Antonio Vučetić govorio o gospodarstvu, odnosno tri stupa razvoja Zadarske županije, posebno naglašavajući nedostatak infrastrukture kao realan problem za razvoj gospodarskog sektora u Zadarskoj županiji. Prvenstveno je bilo riječi o razvoju malih i srednjih poduzetnika koji moraju biti nositelji gospodarskog razvoja u županiji, a nakon stvaranja infrastrukturnih i institucionalnih preduvjeta za razvoj gospodarstva, kazao je Vučetić, tek tada se može govoriti o realizaciji vizije zadarskog gospodarstva. No to nikako ne znači da zadarska regija nema gospodarskih subjekata koji mogu biti primjer svima ostalima, ili da ih općenito nema u Hrvatskoj.

– Izgradnja proizvodnog i istraživačko-razvojnog kampusa u Svetoj Nedelji kojega radi Mate Rimac jedan je od najsvjetlijih gospodarskih trenutaka u modernoj Hrvatskoj. Gospodarski razvoj Zadarske županije mora se okrenuti upravo tom smjeru, odnosno novim tehnologijama i sustavnim poboljšanjima gospodarske slike naše županije. Prošlo je vrijeme nekadašnjih velikih zadarskih gospodarskih i industrijskih divova Bagat, SAS, Boris Kidrič ili Zadranka. Te su tvrtke nažalost prošlost, a mi se moramo okrenuti budućnosti – kaže Vučetić. Ovaj nezavisni kandidat za župana na listi za Zadarsku županiju uz potporu HNS-a, HSLS-a i DSU-a, smatra kako postoje nove gospodarske grane i mladi poduzetni ljudi koji Zadar i Zadarsku županiju mogu vratiti na mjesto gospodarskog lidera jugoistočne Europe.
– Moramo se uhvatiti u koštac sa novim vremenima i djelovati proaktivno sa sustavnim i sistemskim razvojem gospodarstva u našoj županiji, koji će se temeljiti na malom i srednjem poduzetništvu, tehnološkim inovacijama, inženjerstvu i znanosti. Tvrtke kao što su Rentlio, Cognism ili HSTec moraju biti primjer razvoja visokotehnološke gospodarske grane u Zadarskoj županiji – objašnjava Vučetić kako je riječ o tvrtkama kojima je tržište cijeli svijet.
– Te tvrtke djeluju u našoj županiji i predstavljaju perjanicu STEM poduzetništva u Zadru. Upravo zato zadatak Zadra i Zadarske županije mora biti stvaranje poduzetničkih infrastrukturnih uvjeta, od izgradnje internetske mrežne infrastrukture do prometne infrastrukture za lakši plasman proizvoda. Moramo osigurati otvaranje novih poduzetničkih inkubatora kako bi mladi poduzetnici imali olakšani put ka realizaciji svojih inovacija. Upravo je ovo sektor koji se može dislocirati i potencijalno biti okidač razvoja zadarskih otoka i zadarskog zaleđa – zaključuje Vučetić.