Vučetić za sve loše u ovom gradu okrivljuje Božidara Kalmetu

Stanje u pravosuđu, kako na nacionalnoj tako i na lokalnoj razini, bila je središnja tema konferencije za novinare na kojoj je danas u Zadru govorio predsjednik SDP-a Peđa Grbin zajedno s Markom Vučetićem, kandidatom za zadarskog gradonačelnika koalicije „Srcem za Zadar”.

Predsjednik SDP-a Peđa Grbin smatra kako današnja odluka Državnog sudbenog vijeća o suspenziji dvojice sudaca zbog druženja sa Zdravkom Mamićem, otvara mnoga pitanja:

A jedno od najvažnijih pitanja koje želim uputiti svima nama, ne samo u politici nego čitavom hrvatskom društvu, a to je da li nam je doista bio potreban Zdravko Mamić da shvatimo koliko je pravosuđe u Hrvatskoj loše i da se prisilimo početi ga mijenjati.

U SDP-u želimo da promjene u pravosuđu počnu odmah, a jedan od načina kako to možemo pokrenuti, nastavio je Grbin, jest promjenom čelne osobe vrhovnog suda Republike Hrvatske. Imamo kandidatkinju profesoricu Zlatu Đurđević – kazao je Peđa Grbin:

Očekujem da se profesorica Đurđević javi, očekujem da je predsjednik RH predloži, ali ono što očekujem više od svega je da stranka koja se nalazi na optuženičkoj klupi, čiji se predmet nalazi pred Vrhovnim sudom RH, ne opstruira taj izbor.

Koliko su ta očekivanja realna vidjet ćemo kada prijedlog dođe pred Hrvatski sabor, tada ćemo vidjeti vrijede li za HDZ osobni interesi ili nešto što ide u korist građanki i građana – poručio je Peđa Grbin.

Sve lokalne sredine imaju probleme s pravosuđem. U Zadru pravosuđe pati vise od 30 godina pod jarmom jednog čovjeka i jedne stranke – čulo se na konferenciji. Kandidat koalicije „Srcem za Zadar“ za gradonačelnika Zadra, Marko Vučetić rekao je da se hrvatsko pravosuđe razotkriva upravo kroz Zadar. Pozvao je pri tom institucije da istraže napise iz medija:

     Pozivam DORH i sve institucije da reagiraju na ono što je objavljeno u Nacionalu, a u Nacionalu je objavljeno svjedočenje Drage Tadića koji kaže da je sa svojim lažnim svjedočenjem omogućio nepravomoćnu, oslobađajuću presudu Božidaru Kalmeti. Mi to trebamo ispitati, isto kao što smo ispitali i kao što se nažalost pravni sustav pokrenuo i kritika pravnog sustava zbog onog što je rekao Mamić, tako se i pravni sustav kad je riječ o Zadru treba pokrenuti zbog onoga što je rekao Tadić.

Na ovim lokalnim izborima odlučujemo i o tome kakvo će pravosuđe biti u Hrvatskoj – zaključio je Marko Vučetić.

Izvor: HRT Radio Zadar