ZA UDOBAN PRIJEVOZ ONKOLOŠKIH BOLESNIKA Stigla 2 nova vozila u Zadar

Župan Božidar Longin u pratnji pročelnika za zdravstvo Marka Kolege i ravnateljice Zavoda za hitnu medicinu Zadarske županije Ivane Šimić obišao je dva novopristigla vozila saniteta koja su namijenjena prijevozu pacijenata na terapije u Zagreb i Split.

Vozila su ukupne vrijednosti 75 tisuća eura, a njihovu kupnju je financirala Zadarska županija.

„Uz izvanredne ljude koje imamo u službi saniteta i za koje naši onkološki pacijenti iskazuju pohvale te kojima izražavamo zahvalnost jer je često njihovim osobnim naporima bolesnicima olakšana patnja, potrebno je imati i adekvatnu opremu i vozila. S nova nova dva vozila dodatno će se podići kvaliteta usluge, a kontinuirano radimo na obnovi voznog parka. Nažalost, za nova vozila čeka se više od 12 mjeseci nakon narudžbe jer ih jednostavno nema na tržištu. Neke stvari ne možemo ubrzati ni riješiti preko noći, ali iskreno se nadam da ćemo ovom serijom nabavki novih vozila za sanitet i hitnu dovesti vozni park u optimalno stanje“, istaknuo je župan Longin.

U prvih pola godine usluge našeg saniteta koristilo je 6.810 pacijenata što dovoljno govori o tome koliko je to angažmana te koliku kilometražu ta vozila godišnje prijeđu. Svjesni činjenice da vozila godišnje prelaze veliki broj kilometara, da se vrlo brzo troše, posebno u ljetnim mjesecima, dodatno smo fokusirani na obnovu voznog parka hitne i sanitetske medicinske pomoći. Ove smo godine naručili ukupno 17 novih vozila, od kojih je za sada stiglo njih 5, a za sljedeću smo već pokrenuli novi postupak javne nabave za dodatnih 15. Osim što su vozila stalno na putu, ljeti dodatno problem predstavlja povećanje broja stanovnika što je ujedno i značajno opterećenje na cjelokupni zdravstveni sustav”, dodao je župan.

Ravnateljica ZHM-a Zadarske županije Ivana Šimić zahvalila je Zadarskoj županiji i županu Longinu koji su inicirali nabavku dodatna dva vozila.

“Do kraja godine trebalo bi ih stići još ukupno osam, od čega će 4 vozila biti za sanitetski prijevoz i 4 vozila za hitni medicinski prijevoz, sve temeljem okvirnog sporazuma koji je potpisan u travnju ove godine, a ostala vozila dolaze u prvoj polovici iduće godine”, najavila je ravnateljica Šimić.

Dva novopridošla vozila nisu s uobičajenom medicinskom opremom, već je riječ o kombi vozilima s 8 sjedala i vozačem. S obzirom da je tek za manji dio bolesnika potrebna pratnja (oko 35 ležećih bolesnika), dok za većinu ostalih (njih oko 85) nije potrebna pratnja cijelog tima nego prijevoz od kuće do bolničke ustanove gdje će dobiti terapiju, već sada se osjete benefiti ovih vozila.

„Dolaskom novih vozila sada nam najčešće trebaju samo dva sanitetska vozila do Splita, dok smo do sada znali uputiti i do četiri vozila dnevno. Ovakav prijevoz za pacijente kojima nije potrebna pratnja cijelog tima znatno je udobniji, a i nama značajno olakšava organizaciju posla“, poručio je Ive Miletić, glavni tehničar Zavoda za hitnu medicinu.

Podsjetimo, u Zavodu za hitnu medicinu Zadarske županije objedinjene su dvije mobilne medicinske službe (hitna medicina i sanitetski prijevoz) te je nabava i obnavljanje vozila kontinuirana zadaća kojoj se daje posebna pozornost. Osobito je opterećena služba saniteta koja sa svojim 21 timom svakodnevno prelazi stotine kilometara i koja je sastavni dio nacionalne sanitetske službe od 397 timova u mreži javne zdravstvene službe.