GALERIJA Završio je Zadar Chess Festival

Najmasovniji šahovski turnir u Hrvatskoj u posljednjih 5 godina

24.7.2023

Završio je Zadar Chess Festival. Međunarodni šahovski turnir koji je svim sudionicima ostavio izvrstan dojam kako na razini organizacije, brojnosti sudionika i velikog broja zemalja. Čak 28! Sve je bilo u znaku mladosti, kreativnosti i borbenosti.  

Neizvjesnost oko pobjednika bila je praktički do posljedneg poteza na oba turnira (A i B) kao i na blitzu (brzopoteznom turniru). Sa preko 300 sudionika što šahista, pratitelja i publike Zadar Chess Festival ispunio je više od očekivanog. Sada se otvaraju nove mogućnosti i uspostavljaju se mostovi suradnje posebno s Francuskom i Indijom. U Francuskoj je 55 000 registriranih šahista, a jedna od posebnosti zadarskog turnira je nagrada AIDEF (Frankofonska šahovska asocijacija). Goste iz frankofonskih zemalja pozdravila je Zrinka Škara, profesorica engleskog i francuskog. 

Organizatorima sa svih strana stižu pohvale, posebno direktoru turnira, šahovskom entuzijastu Veljku Šagiju koji je ‘master mind’ cijelog događanja. Preko 220 šahista cijeli je tjedan uživalo u šahu i ljetu u Zadru te su pohvalili turnir posebno u vidu organizacije i vrlo atraktivne lokacije novog kampusa, ali i velikog broja igrača. Održavanje su podržali i prijatelji volonteri kojima se organizatori ŠK Casper i ŠK Sveučilišta u Zadru posebno zahvlajuju, kao i sponzorima među kojima su: Grad Zadar, Grafik net, Supernatural, Marex Elektrostroj, G&J vina.

Nakon devet odigranih kola prvo mjesto na open B osvojio je Draško Babić (BIH) sa 7,5. Drugo i treće mjesto s istim brojem bodova, ali slabijim dodatnim kriterijima osvojili su Daniel Milekić (SRB) i Šimun Dumančić (CRO).

Solidno šesto mjesto zauzeo je Mario Ljubičić ( Šk Casper) sa 7 iz 9. On je ujedno i najbolji junior Zadarske županije i najbolji igrač s rejtingom između 1900-2100. Bajlo Kristijan (Šk Zadar) je 12. i on je najbolji igrač u kategoriji 2100- 2300. S obzirom da nagrade nisu kumulativne najbolji igrač Zadarske županije je Matej Levačić (Šk Casper) sa 5,5 iz 9. Najbolji student/šahist proglašen je Matija Šaravanja (Šk Bibinje) sa Sveučilišta u Zadru. Najbolje šahistice su Bukala Weronika( POL) i Czarnecka Lidia ( POL).

Na A openu glavnu nagradu od 1600 eura osvojio je međunarodni majstor Sammed Jaykumar Shete ( IND) sa 7,5 iz 9. Drugo mjesto i nagradu od 1100 eura osvojio je vm Aleksandar Delchev (BUG), a treću nagradu od 700 eura uzela je šahistica Kulkarni Bhakti (IND). 

Naš vm Ognjen Cvitan zauzeo je sedmo mjesto.

Organizator je na završnoj svečanosti najavio Zadar Chess Festival 2024.godine.


21.7.2023

Kristijan Bajlo i Mario Ljubičić pola boda iza vodećih!

Nakon 6.kola B opena dva igrača imaju po 5, 5/6 Daniel Milekić (SRB) i Gajdzica Maciej (POL). Iza njih je skupina od sedam igrača sa 5/6 u kojoj su Kristijan Bajlo Šk Zadar i Mario Ljubičić (19) Šk Casper.

Na A openu Indijka Kulkarni Bhakti postigla je važnu pobjedu i trenutno vodi sa 5/6 zajedno sa Jaykamurom Sammedom (IND). 

Na blitz turniru bilo je čak 107 igrača i sigurno se može reći da je riječ o jednom od najmasovnijih međunarodnih blitz turnira u Hrvatskoj s tempom igre 3+2. Pobijedio je Lovre Novosel (Šk Sveta Nedjelja) sa 9/11, drugi je Karolczuk Iwo (POL) 8, 5 a treći Boassansuren iz Mongolije sa 8/11. 

Organizator je svim šahistima dobre volje čestitao Međunarodni dan šaha s naglaskom da tu ulaze i oni loše volje jer od 107 učesnika puno njih je ostalo bez nagrade.


20.7.2023

Šahistice bolje od šahista

Prije 50- ak godina čuveni Robert James Fischer je rekao kako bi i najboljoj šahisti svijeta dao konja fore i da bi je unatoč takvoj velikoj prednosti pobijedio. Vremena se mijenjaju i ženski šah je jako napredovao.

Treba se sjetiti da je Judith Polgar pobijedila Kasparova. Sa ženskim šahom više nema šale. U 5. kolu Zadar Chess Festivala velemajstor Delchev, koji je inače bio član jake bugarske reprezentacije, nije bijelim figurama uspio pobijediti Indijku Kulkarni Bhakti.

Na B turniru naš Mario Ljubičić izgubio je od Poljakinje Bukale Weronike (17) koja je sada jedina vodeća sa 100% učinkom 5/5. 

Od zadarskih igrača važne pobijede su postigli Kristijan Bajlo član Šk Zadar i Matija Šaravanja, najbolji student/šahist Sveučilišta u Zadru i član Šk Bibinje.


19.7.2023

Dođite navijati za našeg Super Maria!

Član Šk Casper Mario Ljubičić ostvario je i četvrtu pobjedu u nizu te se nalazi u vodećoj skupini sa igračima Milekić (SRB), Kostov (BUL) i Bukala Weronika (POL). Kvalitetnom i zrelom igrom u 4.kolu istaknuo se Zadranin Jure Tadić, ovogodišnji kadetski viceprvak Hrvatske.

Mlada Poljakinja podsjeća na glumicu Anya Taylor- Joy iz serijala Queen’s Gambit. Danas imamo tako dva derbija Milekic- Kostov i Anya Taylor- Super Mario. Dodjite danas gledati dramatičan film i ohrabrite našeg Maria.

Na A openu imamo također četiri vodeća igrača: vm Delchev (BUL) i inter majstori iz Indije Sammed Jaykumar, Moksu Amit i Kulharni Bhakti. Naš vm Ognjen Cvitan ima pola boda manje 3/4. U 5. kolu saataju se Delchev- Kulkarni i Moksh -Summed. 

Zanimljivo da naš vm Ognjen Cvitan zna odigrati oštru Zmajevku. Sve je dakle u znaku ” fire on the board”. Danas dodjite bez bacanje baklji na teren navijati za vm Ognjena i Super Maria.


18.7.2023

Drugi dan šahovskog turnira Zadar open

U vodstvu Karolczuk, Delchev i Moksh !

Nakon trećeg kola na Open A zadarskom šahovskom festivalu u vodstvu se našlo tri igrača s maksimalnim učinkom 3/3 : fide majstor iz Poljske Iwo Karolzuk, velemajstor Aleksander Delchev iz Bugarske i međunarodni majstor Moksh Amit Doshi iz Indije. Četvrto kolo će biti uzbudljivo jer se susreću Moksh i Delchev. Najbolji rangirani hrvatski igrač je Ognjen Cvitan koji zaostaje samo pola boda iza vodećih. Važnu pobjedu postigao je Zadranin Ivan Jakić te je u prilici da se u sljedećem kolu približi vrhu tablice.

Na B turniru osam igrača ima 3/3. Posebno nas veseli da je među vodećima mladi zadarski talent majstorski kandidat Mario Ljubičić koji je trenutno i najbolje rangirani hrvatski igrač. Poljakinja Zuzanna Gaszka (14) zabilježila je i treću pobjedu u vrlo oštroj varijanti Zmajevke. U kaotičnom “fire on the board” bila je brža u napadu na crnog kralja dok je njezin bijeli kralj bio gotovo bez obrane.  

Prava nadmudrivanja tek slijede jer će se na oba turnira međusobno susresti najbolji.


17.7.2023

Organizatori turnira zadovoljnji su prvim danom. Svaka čast direktoru Veljku Šagiju za ogroman trud.

Na jačem A openu nositelji su uglavnom postigli očekivane pobjede. Tako je prvi nositelj bugarski velemajstor Aleksander Delchev postigao očekivanu pobjedu. Mladi Indijac Sharan Rao remizirao je s Ognjenom Cvitanom – trećim nositeljem i bivšim omladinskim prvakom svijeta. Iznenađenje kola je remi Damiana Vučenovića protiv armenskog međunarodnog majstora Surena Petrosiana.

Na B turniru igra 27 šahistica. 


16.7.2023

U nedjelju 16.srpnja u 16h i 45 u novom Studentskom domu (Put stanova 1a) je svečano otvaranje ZADAR CHESS FESTIVALA najveći otvoreni međunarodni šahovski turnir u Hrvatskoj.

Nagradni fond je 10 000 eura, a prva nagrada je 1600 eura. Suorganizatori su Sveučiliste u ZADRU i Šk Casper, a glavni jedan od pokrovitelja je i grad Zadar. Prijavljeno je 231 igrača iz 29 zemalja. Zadar je privukao šahiste čak iz dalekih zemalja poput USA, Mongolije, Indije…

Tko nije pogledao serijal Queen’s Gambit sad je vrijeme da ga pogleda i da se uvjeri koliko je drevna misaona igra privlačna i dramatična.

Na turniru dolaze i poznate šahistice. Znate li da je prvo prvenstvo svijeta za žene bilo 1927. godine? Tri godine prije prvenstva svijeta u nogometu! Ako nešto ima tako dugu tradiciju znači da očito vrijedi!

Posjetite zato Zadar Chess Festival od 16.-23.srpnja i zaigrajte jednu neobaveznu šahovsku partiju.