Zadar je domaćin 49. Europskom seniorskom prvenstvu u karateu od 8. do 12. svibnja

Športski centar Višnjik – Dvorana Krešimira Ćosića – i Zadar bit će domaćini 49. Europskom seniorskom prvenstvu u karateu od 8. do 12. svibnja 2024. Tim je povodom u Press centru u Dvorani Krešimira Ćosića u ponedjeljak, 6. svibnja, u organizaciji Hrvatskoga karate saveza održana konferencija za novinare.
Novinarima su se najprije obratili reprezentativci Ivan Kvesić i Ivan Martinac, te reprezentativke Sadea Bećirović i Nikolina Golomboš.
Trofejni reprezezentativac Ivan Kvesić, istaknuo je:


– Drago nam je da će se ovo natjecanje održati u Zadru. Glede sportske forme mogu reći da je na visokoj razini. Konkurencija će biti izvrsna, ali nama je to izazov. Vjerujem da ćemo uz potporu publike ići do kraja i u pojedinačnoj i u momčadskoj konkurenciji. U svakom slučaju, bit će zanimljivo.
Nakon njega govorio je Ivan Martinac. Kazao je da je sretan što će nastupiti u Zadru i u Hrvatskoj, nada se što boljim rezultatima i očekuje dobro popunjene tribine.
Sadea Bećirović kazala je da se nada doći do medalje „u našem Zadru“, da će suparnice biti veoma kvalitetne jer „sve najbolje su tu“… Nikolina Golomboš, pak, istakla je da motiva ima puno i da je cilj „popeti se na postolje“.
Kao izbornik ženske selekcije u borbama govorio je Danil Domdjoni, izbornik, inače rođeni Biograđanin, nekad trofejni natjecatelj, sad trofejni trener:
– Hvala Gradu Zadru na suradnji i na potpori. Očekivanja su velika, ima i pritiska, ali mi se time znamo nositi. Želimo nastaviti niz vrhunskih postignuća. Glede muške reprezentacije rekao bih da ona uvijek iznova potvrđuje svoju klasu i da će s velikim motivom nastupati i u Zadru.


Nazočnima se potom obratila Snježana Jurinić, predsjednica Športske zajednice Grada Zadra i zamjenica pročelnice u UO-o za kulturu i šport u Gradu Zadru:
– Pozdravljam vas sve i želim da se ugodno osjećate u našem gradu koji uvijek podupire ovakva i slična događanja. To je ujedno i velika promidžba za Zadar i za Hrvatsku, pa i poticaj ovdašnjem turizmu. Zahvaljujem Hrvatskom karate savezu na izvrsnoj suradnji.


U ime ŠC-a Višnjik nazočnima je govorio Tomislav Zubčić, v. d. direktora:
– Uz veliki pozdrav svima želim da se ovih dana ugodno osjećaju i dobro provedu na Višnjiku. Čast nam je i zadovoljstvo što smo domaćin ovog EP-a. Vjerujemo u sjajne rezultate naših natjecateljica i natjecatelja. Hvala Davoru Cipeku, predsjedniku Hrvatskoga karate saveza, na odabiru Višnjika, a Gradu Zadru na potpori i na suradnji.
Na koncu, novinarima je govorio i Davor Cipek, predsjednik Hrvatskoga karate saveza i glavni tajnik Europske karate federacije.
– Hvala Gradu Zadru, Vladi RH-e i Ministarstvu turizma i športa, dakako i ŠC-u Višnjik. Ovo je značajni događaj i za karate i za cijeli hrvatski sport. Glede natjecateljskog dijela vjerujemo u uspjeh, a treba reći i da je ovo natjecanje kvalifikacijsko za ekipno, te za pojedinačno SP. U sklopu EP-a održat će se i kongres Europske karate federacije.
Poslije konferencije za novinare reprezentativke i reprezentativci održali su pokazni trening.


Valja znati da će za publiku ulazak tijekom cijeloga prvenstva biti besplatan. Nastupit će 448 natjecateljica i natjecatelja, te 70-ak u parakarateu.
Natjecanja će početi u srijedu, 8. svibnja 2024. u 9, 30 sati. Dva će dana trajati eliminacije, potom će u subotu i u nedjelju biti održavane borbe za medalje. Svečano otvaranje bit će u petak, 10. svibnja u 17 sati, a svečano zatvaranje u nedjelju, 12. svibnja u 14, 15 sati.
Kako je bilo na konferenciji za novinare i na pokaznom treningu, pogledajte u galeriji.