Zadar se pridružio Boltovoj mreži e-romobila

Električni romobili tvrtke Bolt, najvećeg pružatelja usluga mikromobilnosti u Europi, od danas su dostupni i u Zadru. Tako će Zadrani i njihovi gosti od sada imati na raspolaganju praktičnu i održivu alternativu za obavljanje svakodnevnih obveza te brže kretanje po gradu, pogotovo tijekom vrhunca turističke sezone.

Stanovnicima Zadra i posjetiteljima za početak će biti dostupno 80 Boltovih električnih romobila raspoređenih na 7 fiksnih lokacija – autobusni kolodvor, Foša, Marina Borik, Vruljica, ulica Kolovare, Višnjik i Jazine. Najam i korištenje korištenje električnih romobila Bolt moguće je u više od 200 gradova diljem svijeta, uključujući Osijek, Veliku Goricu, Rijeku te od danas i Zadar. Otključavanje romobila bit će besplatno, a cijena korištenja 30 centi po minuti vožnje, dok će uz kod ZDROMOBIL prve tri vožnje biti povoljnije za čak 50 %.

Posebnost usluge najma e-romobila u Zadru leži u opciji pretplate koja čestim korisnicima omogućava povoljnije korištenje romobila. Tako za 7 € mogu koristiti romobil 30 minuta dnevno (20 % povoljnije), za 19,99 € imaju na raspolaganju 150 minuta tjedno (56 % povoljnije), a mjesečna pretplata od 59,99 € osigurava im 500 minuta vožnje po cijeni od 12 centi po minuti (60 % povoljnije).   

“Iznimno nam je drago da su Bolt romobili sve prisutniji diljem Hrvatske te da će od sada biti dostupni i u Zadru. Već 9 godina misija nam je učiniti prijevoz u urbanim sredinama održivijim, ekonomičnijim te ekološki prihvatljivijim. Naše prepoznatljive zelene električne romobile koriste korisnici u preko 30 zemalja i 250 gradova u svijetu. Na ulicama hrvatskih gradova od danas će tako biti ukupno 1.000 Bolt električnih romobila s uvođenjem novih 80 romobila u Zadru“, izjavio je Ivan Begović, direktor za mikromobilnost Bolta za Hrvatsku i Sloveniju te pozvao Zadrane da se jave Boltu ako imaju mogućnost izdavanja lokacija koje će služiti kao dodatni punktovi za parkiranje e-romobila.

Korisnici će romobile moći voziti u gotovo cijelom operativnom području Zadra, osim u dvije zone  – stara gradska jezgra i Gradski most, gdje će brzina biti automatski ograničena radi sigurnosti. Romobile će moći preuzeti i parkirati nakon korištenja isključivo na za to predviđenim lokacijama.

Boltova usluga najma električnih romobila je sigurna, cjenovno pristupačna i učinkovita alternativa prijevozu automobilima. Romobil se otključava skeniranjem QR koda na upravljaču vozila, a prije prve upotrebe, aplikacija će korisniku prikazati upute za sigurnu vožnju i parkiranje romobila čemu se u Boltu pridaje posebna pozornost.

Bolt provodi i niz drugih aktivnosti koje imaju za cilj pridonijeti sigurnosti u prometu. Uz Dan sigurne vožnje i edukacije o pravilnom korištenju romobila, Bolt je nedavno u samu aplikaciju implementirao AI sustav ocjenjivanja korisnika romobila koji prepoznaje rizično ponašanje kao što su tandemska vožnja, naglo kočenje i nepravilno parkiranje.  Zahvaljujući tom sustavu ocjenjivanja korisnika, dodatno se unaprijedila njihova sigurnost i sigurnost ostalih sudionika u prometu.