Zadarska književnica Marijana Dokoza osvojila 2. mjesto na Međunarodnom natječaju u poeziji Zadarska književnica Marijana Dokoza osvojila 2. mjesto na Međunarodnom natječaju u poeziji
Proglašeni su pobjednici Međunarodnog natječaja u poeziji u organizaciji web stranice Pisci i Književnost. Prvo mjesto podijelile su Nataša Milosavljev s pjesmom ‘Želja’ i... Zadarska književnica Marijana Dokoza osvojila 2. mjesto na Međunarodnom natječaju u poeziji

Proglašeni su pobjednici Međunarodnog natječaja u poeziji u organizaciji web stranice Pisci i Književnost. Prvo mjesto podijelile su Nataša Milosavljev s pjesmom ‘Želja’ i Senka Budimir s pjesmom ‘Čekam te’. Drugo mjesto osvojila je Marijana Dokoza, književnica, novinarka Večernjeg lista i glavna urednica Fenix Magazina, čija je pjesma ‘Za tebe, dragi’ također dobila visoke ocjene stručnog žirija.

Urednici stranice dodijelit će prigodne zahvalnice autorima koji su ušli u uži izbor i objaviti njihove pjesme na web stranici Pisci i Književnost. Prosudbeno vijeće naglašava da odabir za širi izbor nije bio lagan, a pogotovo za uži izbor.
– Bilo je još nekoliko pjesama koje su se svojom kvalitetom istaknule, ali pravila nalažu dvadeset pjesama za širi i deset pjesama za uži izbor. Autorima pjesama odabranim za uži izbor prikrala se pokoja pravopisna i gramatička greška, ali to nije umanjilo ocjenu kvalitete stihova i stila. Poeziju treba njegovati, treba je širiti u sve zemlje svijeta i treba biti dostupna što većem broju čitatelja – naglašavaju organizatori natječaja.
Prosudbeno vijeće odabralo je deset pjesama u uži izbor:
1. mjesto: Nataša Milosavljev – Želja: Novi Bečej, Srbija, 1. mjesto: Senka Budimir – Čekam te: Zaprešić, Hrvatska
2. mjesto: Marijana Dokoza – Za tebe, dragi: Mainz, Njemačka
3. mjesto: Darko Balaš – Vrba: Osijek, Hrvatska
3. mjesto: Daria Lisenko – Krletka: Kijev, Ukrajina
4. mjesto: Tea Žigman – Svejedno je – Rijeka, Hrvatska
5. mjesto: Danijel Trojan Mijatović – Pakao pravednika: Split, Hrvatska
6. mjesto: Vlatka Planina – Kišnica u žljebovima: Zagreb, Hrvatska
7. mjesto: Razija Buharalija – Susret: Fojnica, Bosna i Hercegovina
8. mjesto: Suzana Muštra – Priče sa leptirima: Cagliari, Italija
Po abecednom redu u širi izbor su ušli:
Edi Delić – Zašto bez kraja: Ascona, Švicarska
Ibrahim Honđo – Sinoćnji san: Vancouver, Kanada
Jovana Milutinović – Afrodita: Paraćin, Srbija
Julijana Plenča – Učio me otac: Rijeka, Hrvatska
Jasminka Mesarić – Nisi bio za mene – Zagreb, Hrvatska
Marin Čaveliš – Sahrana: Podgorica, Crna Gora
Mirjana Magura – Želja: Beč, Austrija
Magdalena Dermišek – Pronašla sam: Ivanić Grad, Hrvatska
Olivera Rakić Čubrilo – Starac i more: Beograd, Srbija
Spomenka Marčić – Za prijatelje: Split, Hrvatska
Svrha ovog natječaja je približiti poeziju u sve zemlje, vratiti je na književnu scenu i pružiti priliku neafirmiranim i afirmiranim autorima. Javni natječaj u organizaciji Pisci i Književnost je imao izvrstan odjek. Natječaj je vidjelo više od 64.000 korisnika Facebooka.
Odazvalo se više od dvije stotine autora iz nekoliko zemalja: Hrvatska, Srbija, Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Makedonija, Slovenija, Švicarska, Austrija, Italija, Kanada, Njemačka, Švedska, Ukrajina.
– Uz raznolike pjesme i prigodne nagrade uvjereni smo da je to zanimljiv natječaj kako za publiku stranice Pisci i Književnost, tako i za nakladnike u potrazi za pjesničkim talentima. Objavljene radove, zasebno je ocjenjivalo peteročlano prosudbeno vijeće, četiri člana plus predsjednik vijeća koje se sastoji od književnika – zaključuju organizatori.

Kruno Šafranić