Zadarska policija zaplijenila veću količinu marihuane i heroina

Danas 02. veljače s početkom u 11 sati u zgradi Policijske uprave zadarske održana je konferencija za medije na temu dva dovršena kriminalistička istraživanja iz domene kaznenih djela protiv zdravlja ljudi, Neovlaštena proizvodnja i promet drogama, a za koja kaznena djela je propisana kazna zatvora do dvanaest godina.

Također su prezentirani i rezultati aktivnosti policijskih službenika Policijske uprave zadarske provedenih u 2022. godini u cilju suzbijanja kriminaliteta droga.

Sugovornici na tu temu bili su Miki Zrilić – voditelj odjela za obradu kriminaliteta droga u Službi kriminalističke policije i Romano Landeka – načelnik Postaje pomorske i aerodromske policije Zadar.

Na početku konferencije, prisutnim medijima uvodno se obratio i načelnik policijske uprave Anton Dražina. Zahvalio je svim policijskim službenicima koji su profesionalno i marljivo radili svoj posao u otkrivanju počinitelja u ovim kaznenim djelima koji su isključivo rezultat otkrivačke i kontinuirane djelatnosti policije. Naglasio je i važnu ulogu službenog policijskog psa, belgijskog ovčara LILI, koja je reagirala na drogu u automobilu kod 26-godišnjaka.

Voditelj Odjela kriminaliteta droga, Miki Zrilić je Policijski službenici Odjela kriminaliteta droga je prezentirao jučer dovršeno  kriminalističko istraživanje nad 26-godišnjim hrvatskim državljaninom, kojeg se sumnjiči za neovlaštenu proizvodnju i promet drogama.

Naime, policijski službenici su u utorak, 31. siječnja provodili pojačane mjere u cilju suzbijanja zlouporabe opojnih droga te su u poslijepodnevnim satima na državnoj cesti DC-8 na području Posedarja zaustavili osobno vozilo riječkih registarskih oznaka, kojim je upravljao muškarac koji kod sebe nije imao osobne isprave.

Pregledom automobila, policijski pas za detekciju droge Lili je pozitivo reagirao na prisutnost droge u BMW-u, nakon čega je muškarac uhićen i priveden u prostorije policije gdje mu je utvrđen identitet, a vozilo je vučnom službom prevezeno u krug policijske uprave.

Nadalje, potom je temeljem sudskog naloga obavljena pretraga vozila, gdje je u predjelu stražnjeg sjedala, skriveno u naslonu dječje auto sjedalice pronađeno jedno pakiranje s oko 534 grama heroina i jedan omot s oko 1 018 grama sumnjive praškaste tvari nepoznatog kemijskog sastava – takozvanog punila.

Pronađena droga je oduzeta i proslijeđena na vještačenje u Centar za forenzična ispitivanja, istraživanja i vještačenja „Ivan Vučetić“, a nakon provedenog kriminalističkog istraživanja protiv osumnjičenog hrvatskog državljanina je nadležnom državnom odvjetništvu podnijeta kaznena prijava te je jučer predan pritvorskom nadzorniku Policijske uprave zadarske.

U daljnjem izlaganju Miki Zrilić je iznio statističke podatake ove policijske uprave za 2022. godinu, a koji su provedeni s ciljem suzbijanja kriminaliteta droga. 

Tijekom 2022. godine policijski službenici Policijske uprave zadarske otkrili su 138 kaznenih djela za koja je prijavljeno 63 počinitelja od čega 60 za kazneno djelo Neovlaštena proizvodnja i promet drogama i 3 za kaznena djela Omogućavanje trošenja droga.

Također evidentirano je i 205 prekršaja iz domene kriminaliteta droga za koje je prijavljeno isto toliko počinitelja, od čega 184 muške i 21 ženska osoba.  

Također, tijekom 2022. godine, u pritvorsku jedinicu Policijske uprave zadarske dovedeno je 28 osoba ( 24 muške i 4 ženske osobe) zbog sumnje da su počinili kaznena djela iz domene kriminaliteta droga,.

Po vrstama droge na području Policijske uprave zadarske najčešće se zapljenjuje droga cannabis tipa marihuana. 

Policijski su službenici su 2022. godini su u 382 zapljena droga, između ostalih, pronašli i oduzeli:

16 057,9 grama marihuane

2 118,7 grama amfetamina

1 205,89 grama kokaina

787 komada kanabis biljke

499 komada tableta ecstasy.

Sva oduzeta droga proslijeđena je u Centar za forenzična ispitivanja, istraživanja i vještačenja „Ivan Vučetić“ u Zagrebu. 

Romano Landeka, prezentirao je jučerašnje provedeno kriminalističko istraživanje koje su proveli policijski službenici Postaje pomorske i aerodromske policije Zadar koji su temeljem naloga Općinskog suda u Zadru na jednom otoku u zadarskom akvatoriju izvršili pretragu doma  i drugih prostorija kojima se koristi osumnjičeni 56-godišni hrvatski državljanin.

U pretrazi policijski službenici pronašli su i oduzeli 41 staklenku ispunjene marihuanom, ukupno oko 3 840 grama, te 12 PVC vreća s ukupno oko 6  410 grama marihuane. Sveukupna pronađena količina je oko 10 250 grama. Također je pronađena jedna staklenka zapremnine 1 kilogram u kojoj se nalazila nepoznata mast zelene boje, za koju se sumnja da je prerađevina marihuane.

Nakon provedenog kriminalističkog istraživanja osumnjičeni 56-godišnjak je predan pritvorskom nadzorniku Policijske uprave zadarske dok je kaznena prijava dostavljena nadležnom državnom odvjetništvu.

Također, policijski službenici provode i niz aktivnosti vezano za povećanje sigurnosti u cestovnom prometu, odnosno smanjenja broja i posljedica prometnih nezgoda koje izazivaju vozači pod utjecajem droga. Policijski službenici i u prometu efikasno provode aktivnosti vezane za nadzor prometa te utvrđivanja prisutnosti droga u organizmu vozača.

Sve policijske postaje opremljene su uređajima za detekciju prisutnosti droga u organizmu. 

Tijekom 2022. godine 149 vozača testirano na droge, kod 18 vozača utvrđena prisutnost droga te je 81 vozač odbio testiranje na droge. Sukladno odredbama Zakona o sigurnosti prometa na cestama vozači su prekršajno sankcionirani.