Zadarske dostavljače hrane zamijenili Sirijci i Pakistanci? Ulaze u zgrade, ne znaju jezik… Zadarske dostavljače hrane zamijenili Sirijci i Pakistanci? Ulaze u zgrade, ne znaju jezik…
Brojni Zadrani ostali su iznenađeni ovih dana kad su im jela naručena iz zadarskih restorana i pekara umjesto domaćih mladića – studenata, i umirovljenika... Zadarske dostavljače hrane zamijenili Sirijci i Pakistanci? Ulaze u zgrade, ne znaju jezik…

Brojni Zadrani ostali su iznenađeni ovih dana kad su im jela naručena iz zadarskih restorana i pekara umjesto domaćih mladića – studenata, i umirovljenika koji honorarno zarađuju dostavljanjem, počeli hranu donositi tamnoputi dostavljači.

Riječ je o ljudima koji se slabo sporazumijavaju engleskim jezikom, ne poznaju ni ulice najbolje, pa dosta lutaju uokolo dok pokušavaju naći odredište.

U zadarskim restoranima kažu kako ne znaju tko su oni, ali da ih je angažirala dostavljačka služba.

“I nama je problem kad se s njima ne možemo sporazumjeti, ali nemoćni smo. Možemo jedino raskinuti suradnju s dostavljačkom tvrtkom. I nama fale domaći dečki, s njima smo se znali našaliti i popričati dok bi čekali da spakiramo jelo.” – kažu nam u jednom zadarskom restoranu.

Zadrani su nepovjerljivi prema ovim novim dostavljačima. Jedna sugrađanka nam je kazala kako ne zna odakle su, misli da su to izbjeglice iz Sirije.

“Nemam ništa protiv ljudi, ali nije mi ih ugodno vidjeti. Motaju se po zgradi, maskirani i s kacigama na glavi, ne znaš tko su ni odakle. Hrvatski ne razumiju, a ni engleski. I ja i moji susjedi u zgradi dogovorili smo se da više nećemo preko njih naručivati jelo. Ne znam ni kako su ih mogli zaposliti kad ne znaju jezik.” – kaže ova gospođa.

Zadarski student koji je honorarno zarađivao dostavljajući hranu kazao nam je kako je odustao od ovog posla jer su im smanjili plaću.

“Osim toga, poskupili su cijenu dostave koju građani plaćaju, a i hrana je poskupila, tako da nam sve rjeđe daju napojnicu. Taj posao za nas je loše plaćen i neisplativ, radije ćemo konobariti i raditi druge poslove.” – kaže mladić (podaci poznati redakciji).