ZADARSKI CUKRIĆI U AKCIJI Peticija za novi uređaj za mjerenje glukoze

Zadarska Udruga djece oboljele od dijabetesa i njihovih roditelja Cukrići pokrenula je peticiju kojom traže da u Hrvatskoj što prije bude dostupan FreeStyleLibre, revolucionarni uređaj tvrtke Abbott koji omogućava i olakšava kontinuirano praćenje i bezbolno očitavanje razine glukoze uz pomoć senzora postavljenog na nadlakticu i uređaja za bežično očitavanje.

Glukoza se njime mjeri iz međustanične tekućine, što znači da vrijednosti nisu uvijek identične vrijednostima glukoze iz krvi, no odstupanja nisu prevelika, što ovaj uređaj čini vrlo pouzdanim i korisnim.

Novi uređaj FreeStyleLibre je Hrvatskoj potreban jer više od tisuću mališana ima dijabetes tipa 1, s tim da broj oboljelih svake godine raste. Neki od pacijenata iz inozemstva su nabavili novi uređaj za mjerenje glukoze tako da su već svima poznate njegove prednosti.FreeStyle-Libre

Naime, njime se glukoza mjeri svake minute, podaci su dostupni stalno i to očitavanjem senzora na ruci bez uboda, glukoza me može mjeriti i kad osoba spava, kontrola bolesti je puno bolja, značajno je smanjen broj uboda… FreeStyle Libre dodatno omogućuje mjerenje glukoze te ketona u krvi na standardan način putem trakica, a senzor traje 14 dana.

– Zbog velike potražnje Abbot je u jesen 2014. godine uređaj FreeStyle Libre učinio ograničeno dostupnim za zdravstvene sustave samo pojedinih europskih zemalja, Velike Britanje, Njemačke, Francuske, Italije, Austrije i Nizozemske. Mi želimo da se Hrvatska što prije pridruži tim državama te molimo odgovorne osobe tvrtke Abbott Laboratories Hrvatska da učine sve što je u njihovoj moći kako bi FreeStyle Libre bio dostupan i u našoj zemlji, pojašnjava Daniela Cvitanović, predsjednica zadarskih Cukrića.

Peticija se može potpisati na http://cukrici-zadar.hr/potpisi-peticiju/