Zadrani danas slave blagdan svoga zaštitnika Sv. Šimuna Zadrani danas slave blagdan svoga zaštitnika Sv. Šimuna
Zadrani danas slave svetkovinu Sv. Šimuna, jednog od zaštitnika grada Zadra. Koncelebrirano misno slavlje u 11 sati u crkvi Sv. Šime u Zadru predvodio je... Zadrani danas slave blagdan svoga zaštitnika Sv. Šimuna

Zadrani danas slave svetkovinu Sv. Šimuna, jednog od zaštitnika grada Zadra. Koncelebrirano misno slavlje u 11 sati u crkvi Sv. Šime u Zadru predvodio je umirovljeni gospićko – senjski biskup Mile Bogović, dok misno slavlje u 19 sati predvodi šibenski biskup Tomislav Rogić.

Na samu svetkovinu i kroz osminu od proslave otvorena je svečeva raka iznad glavnog oltara u crkvi Sv. Šime, s neraspadnutim tijelom proroka Šimuna koji je na svojim rukama u jeruzalemskom hramu držao dijete Isusa za njegova prikazanja 40. dan od njegovog rođenja i u njemu prepoznao Mesiju.

Nažalost, Hrvati su malo upoznati sa ovom čašću koju ima naša domovina i grad Zadar na obalama Jadrana – grob svetog Šimuna

Svake godine na dan 8. listopada otvara se njegova škrinja da bi hodočasnici mogli vidjeti njegovo neraspadnuto tijelo i pomoliti se za zagovor jednom od najvećih likova i svetaca u povijesti svijeta. Osobito za zagovor mole majke koje ne mogu imati djecu, jer je Šimun držao u svojim rukama utjelovljenu Riječ.

Relikvije svetog Šimuna stigle su u Zadar u 13. stoljeću kada je neki mletački križar na putu za Veneciju zbog jake oluje morao pristati u luku. Tu se sklonio i krio tajnu o svetom Šimunu govoreći svima kako je to njegov preminuli brat. Ali, ubrzo se razbolio i njegova je tajna otkrivena, a sveti Šimun zauvijek ostao u Zadru. Od 1632. g. tijelo mu počiva u crkvi Sv. Stjepana prvomučenika koja se otada naziva crkva Sv. Šimuna.

Stariji Zadrani se sjećaju Drugog svjetskog rata kada su navodno Talijani htjeli prenijeti relikvije sveca i prenijeti ga preko Jadrana. Još danas postoje živi svjedoci koji govore da se brodica čudom nije mogla otisnuti iz Zadra i da je tako tijelo sveca ostalo tamo kamo je i došlo Božjom providnošću – u Zadar k Hrvatima.

 

Trenutno nema komentara na ovaj članak

Registriraj se i komentiraj!

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.