Zadrani Renato Perović i Jurica Urbanek autori prve hrvatske elektro-mandoline!

Dvojica dugogodišnjih prijatelja i zaljubljenika u glazbu i žičane instrumente, došla su na originalnu ideju – napraviti prvu hrvatsku silent elektro-mandolinu!

Jurica Urbanek i Renato Perović odlučili su, tako, da u svojoj radioni izrade upravo to – silent elektro-mandolinu.

“Ideja se rađa godine 2018. da zajedničkim radom napravimo prvu hrvatsku silent elektro mandolinu. Početak ideje se zasniva na tome što Jurica 2018. godine u svojoj radioni sam sklapa i programira stroj koji može precizno raditi djelove od drveta za prvu hrvatsku silent elektro mandolinu. Nakon što je stroj spreman za precizan rad počinje crtanje 2D*3D nacrta mandoline” – kazali su nam.

Potrošeno je, kažu, puno vremena za detaljiziranje kako osmisliti i nacrtati sve djelove na kompjuteru.

“Uz to, učimo o vrstama drveta koje bi nam odgovarale za mandolinu te se odlučujemo za mahagonij, javor, orah i ebanovinu. Nakon toga nabavljamo najbolju opremu koju moramo imati na mandolini i to sve iz Amerike” – prepričavaju nam nadalje sve o ovoj ideji.

Na ovoj mandolini, jedinoj takvoj u svijetu, nalazi se implementirani efekt procesor sa predpojačalom i štimalicom, ključevi su omjera 18/1 tvrtke Grover Profesional, pickup je Shadow Profesional, žice su Thomastik Austija ručno izrađene, upoznaju nas s detaljima.

“Valja napomenuti da se između konjiča koji prenosi zvuk žice i sklopa za kopčanje žica, nalazi ublaživač sile koji na sebe amortizira napetost žice te oslobađa čistu vibraciju (zvuk) na sami konjić tj. pickup Shadow. Krećemo u fazu izrade i u godini 2019. i radimo intenzivno na testnim uzorcima mandoline. Pomoću testnih uzoraka detaljno provjeravamo sve mjere i probleme koji nastaju prilikom obrade drveta. Izradili smo dosta uzoraka testne mandoline da bi sve moguće greške uvidjeli i spriječili prilikom izrade unikatnog primjerka” – kazao nam je ovaj inovativni dvojac.

Nadalje, krajem 2019. godine krenuli su u izradu unikata prve hrvatske silent elektro-mandoline i na njoj su radili sve do polovice 2020. godine.

“Da objasnimo kako elektro-mandolina. Postoje obične mandoline koje daju samo zvuk same po sebi. Postoje elektro-akustične koje mogu uz to što daju zvuk same za sebe, zvuk prenijeti putem pick-upa u pojačalo. Elektro-mandolina može zvuk prenijeti samo preko pick-upa i preko pojačala, nema nikakve akustike” – pojasnio je jedan od autora, Urbanek, kako ne bi bilo zabune.

Promociju prve Hrvatske silent elektro mandoline organizirat će promotorica Marija Sabolić Kapović, koja nas je i upoznala s originalnom idejom ovog dvojca.

A tko su Jurica i Renato?

Jurica Urbanek život je posvetio obitelji i predanom radu u tvrtki Aluflexpack novi d.o.o. gdje radi kao voditelj održavanja.

Stručnjak je za industrijsku automatiku, robotiku. Slobodno vrijeme uz obitelj provodi pjevanjem te radom na 3D programima koji mu omogućuju da ideje nacrta i pretvori u djelo.

Renato Perović je pak dugogodišnji glazbenik u klapi Lanterna Zadar te član poznatog zadarskog dueta s trga “duet Gitman”.

Svoj život povećuje glazbi, kako sviranju tako i obučavanju mladih glazbenika koji žele svirati mandolinu i gitaru.

Dugogodišnje glazbeno iskustvo sviranja mandoline prenosi na ideju izrade prve hrvatske elektro mandoline. Veliko iskustvo stječe na raznim popravcima te nadogradnjama kako antikvitetnih tako i novijih mandolina i gitara te ostalih žičanih instrumenata.

Dodajmo i to da će na prvoj hrvatskoj elektro-mandolini svirati poznati zadarski mandolinist Rikard Relja uz gitaristu Renata Perovića iz dueta Gitman.

Promocija prve hrvatske elektro mandoline u planu je, a na rome radi promotorica Marija Sabolić Kapović.