Zadrani uživali tijekom Adventa u gastronomskoj ponudi 20-ak kućica

Nije bilo lako odoljeti mirisima i okusima na zadarskom Adventu ove godine. Od prvog dana nosnice i nepca golicala je ponuda na dvadesetak kućica na kojima su se svojski potrudili da zadarskoj publici ponude nešto ukusno, bilo slatko ili slano.I ove godine veliki hit je bio burger sa tripicama na kućici Red Fox koji se pomalo nameće kao zadarski adventski klasik, a koji je pronašao put i do srca onih koji tripice kao tradicionalno dalmatinsko marendaško jelo baš i ne vole.Veliko osvježenje donijeli su mladi Kaljani na kućici Srdela Fish Snack. Apsolutno sva jela u njihovoj ponudi su riblja, i to većinom od ribe i plodova mora ulovljenih u blizini otoka Ugljana. Lokalnije ne može, a ni ukusnije, dodali bismo.Zamijetili smo i kako domaćini na kućicama s ponosom ističu porijeklo namirnica, zadarske mesnice gdje nabavljaju meso za burgere ili pak domaće kobasice i divenice napravljene u zadarskom zaleđu koje su i ove godine, u pravom pecivu i s pravim dodacima, bile apsolutni hit Adventa.U prvim danima Adventa sramežljivo se pilo kuhano vino i tu i tamo pokoji kuhani gin, no kako je zima krenula pokazivati svoje zube, veseli posjetitelji Adventa sve su se više okretali ostalim toplim napicima, pa i selekciji toplih i mirisnih koktela.Ove godine sve generacije uživale su i u fritulama, malima i malo većima, s raznim preljevima i dodacima ili jednostavno – samo posutima s malo šećera. Bilo je tu i churrosa i vafla, ali i hit ovog Adventa – brioche sa sladoledom na kućici Christmas Colonna.Veseli nas spoznaja kako se naglasak u ponudi stavljao na tradiciju, ali i neke nove elemente u ponudi kućica koje dosad nismo imali priliku vidjeti. Uživalo se i u vinima zadarskog kraja, kao i općenito iz raznih krajeva Hrvatske, u likerima i rakijama, craft pivom i zanimljivim koktelima pa nas, kako ovaj završava, unaprijed veseli gastro ponuda novog zadarskog Adventa 2025.