Zahvaljujući „Tuna, Sushi & Wine festivalu“ Zadar je bio gastronomsko središte Hrvatske

Drugi zadarski „Tuna, Sushi & Wine festival“ sa gala večerom humanitarnog karaktera u „Arsenalu“ te spektaklom tune i sushija koji je okupio više od 500 uzvanika, gostiju i posjetitelja, među kojima japanskog, španjolskog i njemačkog veleposlanika te sadašnjeg i bivšeg ministra turizma Republike Hrvatske, imao je i svoj adut iz – Vira. Masterchef Dario Kapović sa zadarskom adresom, zaposlenjem u vrhunskom zadarskom restoranu „Kornat“ i s virskim korijenima za gala večeru u „Arsenalu“ spremao je specijalitete od tune. 41-godišnji virski masterchef priredio je na inicijativu Udruge zadarskih ugostitelja i Ceha ugostitelja iz Zadra – koji su maštovitim izvedbama jela od tune upotpunili program festivala i gala večeru – teriyaki od tune na lisnatim salatama i medaljone od tune u tris varijacijama. U prvom slučaju Kapović je marinirao tunu u limunu, naranči, soja umaku, medu i wasabiju, nakon čega je tunu stavio na kratko prženje na wok tavu, dok je u drugom nakon istovjetne termičke obrade u marinadi – bez meda i wasabija – gornju stranu tune stavio kratko na grill te odvojene komade u mljeveni mak, sezam sa wasabijem i trsku.
„Riječ je o posebnim začinima koje u Japanu koriste kao što mi prakticiramo začinsko bilje poput kadulje ili majčine dušice. Njihove su verzije bambus, trska ili sojine klice“, kaže masterchef Kapović koji je osim ovih poslastica za „Arsenal“ prezentacijski ponudio i tatarski odrezak od tune te svježi carpaccio od tune. Inicijativa zadarskih ugostitelja kroz tjedan tune u zadarskim restoranima i ideja „Tuna, Sushi & Wine festivala“ – priča je koja je Kapoviću sjela iz prve.
„Ideja mi se jako sviđa. Festival će vremenom postati važan brand, a već sada učinio je Zadar gastronomskim središtem Hrvatske. Vremenom će dobivati na težini i u svjetskim okvirima“, ističe virsko-zadarski kuhar izražavajući želju da uspostavljena gastro, gospodarska i kulturna suradnja i razmjena ode u drugom pravcu. Ili, njegovim riječima:
„Volio bih kada bi i odabrani kuhari otišli u Japan te pokazali kako mi pripremamo dalmatinske specijalitete. Naše su kuhinje različite, ali obje su privlačne. Kod japanske hrane mi se sviđa način pripremanja na prirodnoj bazi s kratkom termičkom obradom te bez šećera i soli“.
Kako je sushi najbrže rastuća hrana u svijetu, kao općenito i druga japanska tradicionalna jela, restoran „Kornat“ kao najviša restoranska klasa svojim gostima nudi i – japansku ili orijentalnu gastronomsku priču. Kapović potvrđuje:
„Kako imamo puno gostiju iz Koreje, Kine ili nešto manje iz Japana, a također i znalaca gastronomije, imamo i ponudu takvih jela“.
Prije preuzimanja kuhinje „Kornata“ koju dijeli sa Stefanom Stevanovskim, Kapović je radio u „Falkensteineru“ na Boriku, a kada je na prezentaciji Vira prošle godine u Beogradu pripremao tradicionalne dalmatinske i mediteranske riblje i mesne delicije sve je posjetitelje prezentacije ostavio bez daha. Odnosno – sa zalogajem u ustima.

 

Izvor: Virski list