Zamjeraju HDZ-u koaliciju s Pupovcem – UJEDINJUJE SE HRVATSKA DESNICA Zamjeraju HDZ-u koaliciju s Pupovcem – UJEDINJUJE SE HRVATSKA DESNICA
U emisiji “Bujica” urednika i voditelja Velimira Bujanca, emitiranoj sinoć, točno tri mjeseca uoči europarlamentarnih izbora, prvi je na zajedništvo suverenističke desnice pozvao pravni... Zamjeraju HDZ-u koaliciju s Pupovcem – UJEDINJUJE SE HRVATSKA DESNICA

U emisiji “Bujica” urednika i voditelja Velimira Bujanca, emitiranoj sinoć, točno tri mjeseca uoči europarlamentarnih izbora, prvi je na zajedništvo suverenističke desnice pozvao pravni stručnjak Pero Kovačević, koji je bio u Hrvatskom saboru kada su pravaši imali čak 8 zastupnika:

– Potencijal je velik, jer ako se na listi nalaze jaka imena poput Zlatka Hasanbegovića ili Brune Esih koji dobivaju jako puno glasova, pa recimo Ruža Tomašić koja je na zadnjim izborima dobila 107.000 glasova, što je daleko više od Andreja Plenkovića, pa Marijana Petir koja je dobila 42.000 glasova, ako uzmu i ljude iz Hrasta i drugih stranaka, ostvarit će sinergiju koja uz nisku izlaznost kakva je bila – od 25 posto, obećava sjajan rezultat. Raspon glasova koje mogu uzeti kreće se od 150 do 200.000!

KOVAČEVIĆ: DESNICA ZAJEDNIČKIM NASTUPOM MOŽE OSVOJITI IZMEĐU 150 I 200.000 GLASOVA!

Kovačević upozorava da se pogreške iz prošlosti ne smiju ponoviti:

– Godine 2011. kada je pokojni Zvonko Bušić pozvao pravaše na ujedinjenje, nisu ga poslušali i osvojili su ukupno 141.000 glasova, a dobili samo jedan mandat! Da su išli zajedno dobili bi najmanje osam zastupnika!

S Perom Kovačevićem složio se i novinar Tihomir Dujmović:

– Matematika je matematika, bez obzira na taštine i probleme koji postoje. Hrvatska politička desnica na europskim izborima ima svoj ključni test. Ne osvoje li ni jedan mandat na izborima u kojima je cijela Hrvatska jedna izborna jedinica, to će biti kraj ovakvog koncepta hrvatske desnice. Ako ne dobiju mandat, to onda znači da stvar ne funkcionira i da nešto iz temelja treba mijenjati.

I Dujmović i Kovačević smatraju da desnica treba učiti od ljevice, konkretno, na primjeru tzv. Amsterdamske koalicije. Dujmović tako kaže: “Oni oko sebe okupljaju sve moguće stranke ljevice, čak i one za koje će glasovati samo familija, ali su shvatili da je ta sinergija ne europskim izborima, kada je Hrvatska jedna izborna jedinica – zapravo sve. Oduvijek sam mislio da na desnici ima u najmanju ruku jednako pameti kao i na ljevici, a vidjet ćemo hoće li me desni lideri demantirati na ovim izborima.

 

Kovačević upozorava: – Ukoliko ne dođe do ujedinjenja desnice i zajedničkog izlaska na europske izbore, mislim da će doživjeti fijasko. Primjer za to su zadnji izbori, na kojima je Savezu za Hrvatsku nedostajalo svega 200 glasova i nisu uspjeli.

“Ankete pokazuju da grupacija oko Hasanbegovića dobiva oko 4 posto, a druga grupacija desnih stranaka oko Hrasta i Ruže Tomašić oko 3 posto, dakle, ni jedni ne ulaze u Europski parlament,“ upozorava Dujmović i nudi rješenje: “U slučaju zajedničkog nastupa i sinergije imat će najmanje jednog, a možda čak i dva zastupnika. Bez ozbira na taštine, razum bi trebao prevladati.“

Kovačević je poslao jasnu poruku svojim prijateljima na desnici: – Javno ih sve pozivam da zatome svoju narcisoidnost, egomaniju, samoljublje i taštinu, jer sada je jedinstvena prigoda da pokažu kako su im javni interesi iznad sitnih, stranačkih, partikularnih interesa.

DUJMOVIĆ: VRIJEME JE ZA ‘AMSTERDAMSKU KOALICIJU’ NA DESNICI!

Ovdje nije riječ samo o razumu, već i o odgovornosti – smatra Dujmović i dodatno upozorava: – Ako ostanu na ovim anketnim rezultatima, neće se moći po onoj staroj socijalističkoj, reći kako “nitko nije kriv“, već će biti jasno da će onaj tko nije shvatio da je vrijeme za ‘Amsterdamsku’ na desnici, snositi moralnu krivicu.

S Dujmovićem i Kovačevićem, slaže se još jedan ugledni desni komentator – Kazimir Mikašek: “Nije bit osvojiti samo jedan ili dva mandata. Bit je ostvariti pomirenje desne, konzervativne opcije koja je sada, nažalost, razjedinjena – i to će biti zalog za političku budućnost Hrvatske. Medijski dušebrižnici se na dnevnoj bazi bave raspadom ljevice i gledaju kako bi je ujedinili, jer su dobro shvatili što znači riječ sinergija. A ujedinjenje domoljubne desnice, s druge strane, imalo bi puno dublji smisao, jer Hrvatice i Hrvati vole vidjeti zajedništvo i to ih potiće na izlazak na izbore. Mala izlaznost na europarlamentarne izbore odgovara isključivo velikim strankama. Sinergija bi desnici osim dva mandata, donijela i zajedništvo, povećala izlaznost i otvorila pozitivnu perspektivu za parlamentarne izbore. To je važan test za cijelu Hrvatsku, koja je trenutačno, mimo volje naroda, otklizila prema lijevo-liberalnom centru Andreja Plenkovića.“ 

Kukurikavci su opet svi u istom kokošinjcu – upozorava Mikašek i nastavlja: – Oni će posve sigurno, pogotovo na valu najavljene Milanovićeve kandidature za predsjedničke izbore, ići zajedno. Vežu ih ideološki i materijalni interesi i ova propast ljevice je samo privid, jer su dotaknuli dno, nakon čega mogu samo rasti. Zato je još više nužno potpuno uozbiljenje desnog političkog spektra.

Kao dobar primjer zajedništva i uspjeha, Kazimir Mikašek navodi Domoljubnu koaliciju Tomislava Karamarka: – Nije Karamarko napravio Domoljubnu koaliciju bezveze. Rekao je ne Pupovcu i otišao s desnicom. Polučio je pet izbornih pobjeda zaredom! Ne moramo mi učiti od ljevice, možemo učiti iz tog iskustva.

MARIJAČIĆ: PLENKOVIĆEVOM HDZ-u NIJE U INTERESU UJEDINJENJE DESNICE!

Ivica Marijačić, glavni urednik Hrvatskog tjednika, također podržava jedinstveni nastup desnice na izborima za Europski parlament. U Bujicu se javio iz Zadra:

– Mogući zajednički nastup svih suverenističkih snaga još je uvijek pod upitnikom. Imamo situaciju da su se neke opcije već ujedinile, ali neke su opcije ostale izvan toga. Bez cjelovitog ujedinjenja teško će se moći računati na pozitivan rezultat na europskim izborima. To će rasplamsati dodatni defetizam pred sljedeće predsjedničke i parlamentarne izbore. Do europskih izbora ima još malo vremena i još se može gajiti nada da će do ujedinjenja ipak doći. Svi politički, moralni i sociološki uvijeti za ujedinjenje su ostvareni.

Pravo je pitanje zašto ne dolazi do ujedinjenja – smatra Marijačić i obrazlaže:

– Možemo slobodno postaviti pitanje koliko su neke od tih opcija ili pojedinaca zapravo pod utjecajem vladajućih struktura. HDZ-u već više od 10 godina nije u interesu da dođe do ujedinjenja ili zajedničkog nastupa desnice. Od kada se HDZ pretvorio u jednu makjavelističku garnituru s vlastitim hranidbenim lancem, njemu je u interesu da održava status quo. U Hrvatskoj se dogodio politički zločin u obliku krađe referenduma kojim se htio mijenjati izborni sustav. Svugdje u svijetu to ne bi prošlo bez otvorene pobune ili novih izbora… Ova vlast je ranije prevarila svoje biračko tjelo kada je otkazala suradnju ljudima koji su dobili najviše preferencijalnih glasova, a promovirala one koji su dobili vrlo malo. Ključna prijevara se dogodila kada su u vlast uvedeni oni koji su se moralno i kazneno ogriješili o Hrvatsku državu. Da su prije izbora rekli kako će koalirati s Pupovcem i HNS-om, oni nikada ne bi dobili vlast, ne bi dobili ni trećinu glasova koje su dobili. Znači, ostvareni svi uvijeti za organizirani otpor takvoj politici. Ujedinjenje ili zajednički nastup desnice je jedna od opcija.

Marijačić je ipak optimist:

– Okolnosti u svijetu su se promijenile. Pogledajmo Mađarsku, Švedsku i druge zemlje gdje je suverenizam sve više u modi. I kad aktualni premijer Andrej Plenković neznalački kaže da u Hrvatskoj suverenisti kasne barem 30 godine, prvo pomislim, kako bi on, da kojim slučajem živi u Americi, rekao da Trump kasni najmanje 250 godina, kada su se Amerikanci oslobodili od Engleza. Suverenizam je in, a njihov globalizam je polako u zalasku. Vjerujem da bi sve ove okolnosti trebale ohrabriti političke čimbenike na hrvatskoj desnici.

MIKAŠEK: DUBOKA DRŽAVA VEĆ GODINAMA RAZBIJA DESNICU! 

Mikašek se slaže s Marijačićem: – Već godinama je na djelu organizirano razbijanje desnice iz samoga dna duboke države. Od 2000-te godine do danas to im je osnovni zadatak. Pod svaku cijenu žele spriječiti bilo kakvo hrvatsko, domoljubno i konzervativno ujedinjenje, jer bi to njima narušilo miran san. 

Prema informacijama navedenim u emisiji, Andrej Plenković je prije odluke o tome da HDZ ipak ide samostalno na izbore, Predragu Štromaru iz HNS-a nudio visoko četvrto mjesto na zajedničkoj listi. Ivan Vrdoljak je sada ljut i svjestan da njegovu stranku na EU izborima čeka propast, pa se javno požurio podržati Zorana Milanovića za predsjedničkog kandidata. Mikašek to smatra velikim paradoksom: – Zoran Milanović je za Ivana Vrdoljaka politički kapitalac, koji je nakon pet poraza od navodno mutavog Karamarka dobio priliku da se ponovo kandidira i da osvoji Pantovčak! Koalicijski partner Andreja Plenkovića javno podržava Milanovića, a premijer kaže da će podržati Kolindu. Zamislite taj paradoks!

Još jedan desni politički komentator podržao je ideju o nužnosti zajedničkog nastupa desnice na europarlamentarnim izborima. Marko Ljubić u Bujicu se javio iz Ljubljane: – Desnica ne europske izbore treba izaći ujedinjeno ili uopće ne treba izaći! Imaju priliku odlučiti o vlastitom političkom samoubojstvu ili pobjedi. Nakon ovih izbora oni su ili pukovnici ili pokojnici! Prije svega, trebaju realno sagledati sve svoje potencijale, ali i slabosti… Važno je ostvariti sinergiju i okupiti snažnu nacionalnu kadrovsku strukturu. Hrvatskom narodu moraju ponuditi nekoliko jasnih i preciznih političkih poruka. U tom slučaju ne trebaju razmišljati samo o jednom mandatu, oni mogu pobjediti HDZ i SDP! Mrvicama sa stola se ne treba zadovoljavati, niti treba ograničavati politički horizont, treba ići na pobjedu!

LJUBIĆ: NAROD JE ŽELJAN POBJEDE, IDITE ZAJEDNO!

Ljubić ne misli da su prepreka zajedništvu na desnici samo taštine: – Radi se o cijelom nizu različitih utjecaja i karijernih kombinatorika. No, ovo više nije vrijeme za takav tip taktiziranja. Hasanbegović, Esih, Glasnović, Jonjić, Ruža Tomašić, Pavliček iz Vukovara, Karlo Starčević, Zekanović, Marijana Petir i ostali moraju biti svjesni da nemaju stranačku infrastrukturu niti osnovicu da se sami, pojedinačno, ozbiljno suprotstave HDZ-u i SDP-u. Ovo je jedna izborna jedinica i nacionalni izazov. Ti ljudi mogu oko sebe, ako idu zajedno, okupiti desetine drugih iznimnih ljudi i postati perjanice naše nacionalne politike. Ako svi ti lideri u ovom trenutku ne žele prvenstveno sebi dobro, onda neće biti dobro ni Hrvatskoj. Stotine tisuća deprimiranih Hrvata od njih imaju velika očekivanja, ali ne vjeruju u njihovu moć. Zato moraju sjesti za stol i pokazati da imaju dobru volju. Neka barem javno kažu tko od njih ne želi zajedništvo! Ujedinjenje ili propast, pojedinačno nemaju nikakvih izgleda. Ukoliko će ići razjedinjeno, samo će dodatno poslati poruku o snazi Andreja Plenkovića i izrazito invalidnog HDZ-a, što će biti izuzetno loše, jer niti je Plenković toliko moćan, niti su HDZ ili SDP snažni. Oni zapravo žive na slabostima opozicije. Narod je željan pobjeda. Narod ne želi izgubljene utakmice. Ništa ne deprimira ljude kao neuspjeh i ništa ne podiže ljude kao uspjeh.

Zamislite na jednoj listi Hasanbegovića, Esih, generale Glasnovića i Sačića, Ružu Tomašić, Zekanovića, Marijanu Petić, Ilčića, Starčevića, Pandžu Orkana, Sanju Bilač, a na drugoj Dubravku Šuicu, Gabrijelu Žalac, Tenu Mišetić i Karla Reslera – pa za koga bi ljudi glasovali, pitao je voditelj, a Kazimir Mikašeg odgovorio: – Svakom političkom laiku je jasno da je to jedna domoljubna reprezentacija koja bi u bolju političku budućnost trebala povesti sve hrvatske suvereniste i konzervativce. Problem je u tome što svi oni potpisuju platformu i zastupaju iste političke teze, a ne kažu nam zašto ne žele ići zajedno… Lista hrvatskih suverenista nije klasična koalicija, već politički pokret koji bi trebao definirati hrvatsku suverenističku i konzervativnu budućnost, na valu uspjeha raznih sličnih pokreta u Europi. Evo, sad će i u Španjolskoj desnica pobijediti…

MOST SE ODJEDNOM SJETIO DA JE DESNO! 

Najveća tragedija za desnicu bila bi da im zbog razjedinjenosti u politički prostor uleti Most i uzme mandat – rečeno je u emisiji i obrazloženo: – Ukoliko desnica ide ujedinjeno, Most ne bi niti prešao prag, kao što mu se to već dogodilo u Zagrebu. Paradoks je da se Most sada želi profilirati kao desna stranka, a bili su podijeljeni oko Istanbulske konvencije, popisivali su Hrvate iz Hercegovine kako ne bi mogli glasovati u Metkoviću, a izbjegavaju se izjasniti i oko pozdrava ZDS.

“Most se kasno sjetio da sami sebe prozovu suverenistima,“ kaže Mikašek i nastavlja: “Oni se u startu nisu htjeli definirati niti kao suverenisti, niti kao konzervativci, a sada populistički žele zagrebiti u desnom biračkom bazenu. Mislim da su zakasnili i da nemaju šanse, osim, ako na pravoj desnici ne bude dovoljno pameti.“

Mikašek Mostu najviše zamjera dvije stvari: – Zataškali su brutalno ubojstvo hrvatskog branitelja Darka Pajičića u Vukovaru. Orepić je bio njihov ministar. MUP su dobili na ucjenjivački način, a nisu smjenili skoro niti jedan kadar bivšeg SDP-ovog ministra Ranka Ostojića. Sakrili su i crtače svastike zbog čega naša reprezentacija zamalo nije nastupila na Svjetskom nogometnom prvenstvu. To je Most.

 

CIJELU EMISIJU POGLEDAJTE OVDJE:

https://youtu.be/2vvZhz46gd4

Trenutno nema komentara na ovaj članak

Registriraj se i komentiraj!

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.