ZAPOČEO ŠKRAPING Ove godine rekordan broj sudionika!

Jutros je započeo Škraping na Pašmanu  a ove godine prijavio se rekordan broj sudionika.

Radi se o jedinstvenoj internacionalnoj treking utrci po oštrom otočkom kamenju koja spada u vrstu ekstremnih sportova.

Svake godine održava se na otoku Pašmanu tijekom ožujka.

Natjecatelji na startu dobivaju kartu otoka s ucrtanim kontrolnim točkama koje moraju proći u što kraćem vremenu. Utrka je podijeljena u tri kategorije; Ultra-trail od cca 47 km, Challenger od cca 25 km, i Light od cca 12 km.

Prilikom utrke natjecatelji prolaze zadanim kontrolnim točkama i pored atraktivnih lokaliteta otoka Pašmana, na taj način Škraping osim športskog poprima i turistički karakter u smislu upoznavanja sadržaja otoka i turističke promidžbe Hrvatske kao destinacije za aktivni odmor. Svake godine ovaj događaj ima veliku medijsku popraćenost. Posjetitelji i sportaši dolaze iz susjednih i drugih europskih država i na taj način neposredno promoviraju otok i Hrvatsku. Posjetiteljima se nudi domaća gastronomska ponuda, kvalitetan smještaj i bogata ponuda uslužnih djelatnosti. Krajnji rezultat je promocija športa i turistička promidžba otoka te vrednovanje i očuvanje prirodne i kulturne baštine.

U sklopu Škrapinga održava se i Sajam otočnih proizvoda kao poticaj razvoja otočne proizvodnje i očuvanja autohtonih izvornih proizvoda sa otoka. Kao priznanje kvaliteti projekta Škraping je nositelj prestižne oznake „Hrvatski otočni proizvod“.

Škraping je postao otoku prozor u svijet i način na koji se otok može povezati sa svijetom.

Organizatori: Općina Tkon, JKU “Prvenj”, TZ Općine Tkon.

 

Foto: Škraping Pašman