ZAPOVJEDNIK PULJA LAŽIMA BRANI KALMETU Trostruko uveličao njegovo sudjelovanje u ratu!

Nakon što je na portalu Kalelarga info objavljen članak o sumnjama oko uloge gradonačelnika Božidara Kalmete u Domovinskom ratu, on je pobudio veliko zanimanje građana, a na Facebook stranici portala ispisano je više od stotinu komentara.

Podsjetimo, gradski vijećnik Antun Novoselović na sjednici Gradskog vijeća grada Zadra, doveo je u pitanje ulogu gradonačelnika Kalmete u Domovinskom ratu, optuživši ga da u ratu metka nije vidio, a kamo li ga ispalio, te da on nigdje nije bio.
Nakon toga, poslali smo pismeni upit gradonačelniku, te ga zamolili da nam otkrije nešto više detalja o njegovom sudjelovanju u ratu. Zanimalo nas je gdje je bio, u kojim akcijama je sudjelovao, tko su mu bili suborci, a sve to kako bi se jednom zauvijek rasčistilo ovo pitanje koje je izazvalo veliku pažnju.

Međutim, gradonačelnik nam je preko svoje suradnice zadužene za odnose s javnošću, Marine Mihovilović Pajkin, poručio da ne želi odgovoriti na ovo pitanje.
Štoviše, ona je dodala kako “nema saznanja da pitanje gradonačelnikova sudjelovanja u ratu izaziva ikakvo zanimanje i komentare”, otkrivši tako da svoj posao uopće ne radi, jer da radi onda bi znala bi što građani komentiraju na Facebook stranicama portala, javno i pod svojim imenom.

Gradonačelnikovo izbjegavanje da progovori o svom ratnom putu izazvalo je vrlo negativne reakcije javnosti (vrlo ružne komentare možete pročitati na Facebook stranici portala Kalelarga).
Građani su iz toga izvukli zaključak da je upitno je li on igdje i bio.
Ni nakon objave članka Kalmeta se nije oglasio, ali je zato njegov prijatelj Joško Pulja, nekadašnji zapovjednik Otočkog bataljuna, zvao redakciju, te zatražio da se objavi njegovo reagiranje kao Kalmetinog zapovjednika.
Iako Pulja nema što reagirati, jer ga se u tekstu i ne spominje, svejedno smo mu obećali objaviti reagiranje.
Objavljujemo ga u cijelosti.

Reagiranje 1

Iako Pulja nije kompetentan da nas uči novinarskom poslu, ni da nam drži lekciju, jer smo pri pisanju članka tražili izjavu Kalmete, te tako posao odradili maksimalno profesionalno, odlučili smo provjeriti ono što je Pulja rekao.

Iz onog što je Pulja napisao, ispada da je Kalmeta u ratu sudjelovao ukupno 551 dan (od 30. rujna 1991. do 4.ožujka 1993.).

Međutim, provjerom podataka u Registru branitelja došli smo do saznanja da Kalmetin ratni zapovjednik Pulja ne govori istinu.

CYMERA_20151102_042444-1000x520

 

U Registru piše da je u Domovinskom ratu sudjelovao ukupno 183 dana. To je tri puta manje dana od onog što tvrdi Pulja.

Iz kojeg razloga se Pulja odlučio na ovaj način braniti Kalmetu, te mu učiniti “medvjeđu uslugu” iznoseći neistinite podatke, ostaje nejasno.
Tako će, po svemu sudeći, ostati tajna što je Kalmeta radio tijekom Domovinskog rata.

Podsjetimo, bivši predsjednik Franjo Tuđman u svojoj poslanici 1996., po završetku rata, iznio je podatak da Hrvatska ima 336.000 branitelja. Međutim, danas status branitelja ima više od 500.000 osoba. Tko je tim osobama potpisivao dokumente, ratne putove, itd., teško će se utvrditi, jer ne postoji politička volja za tim.

CYMERA_20151102_055305-600x1034