Zaraženi štićenici nekoliko domova za starije u Zadru; Medić: ‘Očekivali smo to’ ‘

Stožer civilne zaštite Zadarske županije izvijestio je da području Zadarske županije bilježimo 54 nova slučaja zaraze koronavirusom, a uglavnom je riječ o obiteljskim kontaktima i kontaktima već zaraženih osoba.
Novozaražene osobe su s područja Grada Zadra (25), Grada Benkovca (4), općina Bibinje (4) i Pašman (4), Grada Nina (3) te općina Starigrad (2), Sv. Filip i Jakov (2), Zemunik (2), Jasenice (1), Lišane Ostrovičke (1), Pakoštane (1), Polača (1), Preko (1), Sukošan (1), Vir (1) i Vrsi (1).
Tijekom jučerašnjeg dana testirana su 294 uzorka, a u izolaciji i samoizolaciji je 1126 osoba.
Testiranja u obiteljskom domu u Crnom pokazala su da je na koronavirus pozitivan još jedan štićenik dok su ostali uzorci negativni. Koronavirusom je zaraženo i sedam štićenika te jedna djelatnica u privatnom Domu za starije na Smiljevcu. Budući da je zaražena i jedna djelatnica privatnog obiteljskog doma za stare i nemoćne u Zadru, tijekom jučerašnjeg dana testirani su svi štićenici i djelatnici tog doma, a utvrđen je još jedan pozitivan nalaz na COVID-19.
„Proboji u domove su očekivani s obzirom na veliki porast broja oboljelih. Stoga molimo sve djelatnike u domovima za stare i nemoćne te socijalnih ustanova, posebno u malim obiteljskim domovima, da se suzdrže od okupljanja i većih druženja kako u samom domu tako i izvan radnog vremena kako bi zaštitili svoje štićenike. Ponavljam još jednom, u ovome trenutku o nama i našem ponašanju ovisi daljnji razvoj epidemije u kojoj posebno moramo zaštititi stariju i osjetljivu populaciju. Ukoliko se nastavi probijanje virusa u domove, brzo ćemo popuniti bolničke kapacitete i opteretiti zdravstveni sustav, pa će biti otežano liječenje oboljelih od Covida-19, a posebno teških pacijenata s drugim akutnim ili kroničnim stanjima“, rekao je voditelj Službe za epidemiologiju zavoda za javno zdravstvo Zadar dr. Alan Medić.
U Općoj bolnici u Zadru na svim COVID odjelima hospitalizirano je 26 pacijenata od kojih je pet na respiratoru. U Specijalnoj bolnici za ortopediju Biograd na Moru na liječenju je sedam pacijenata oboljelih od koronavirusne bolesti.

U protekla 24 sata policijski službenici Policijske uprave zadarske nisu evidentirali kršenja mjere samoizolacije.